Kruidentuin aanleggen: zo begin je eraan
Nooit kruiden in huis als je ze nodig hebt? Zet ze gewoon in je tuin. Kruiden doen het ook prima als bodembedekker en krijgen vaak mooie bloemen. Stroop je mouwen op en maak je eigen kruidentuin!
Nooit kruiden in huis als je ze nodig hebt? Zet ze dan gewoon in je tuin! Kruiden doen het ook prima als bodembedekker en krijgen vaak mooie bloemen. We leggen je hieronder uit hoe je aan je eigen kruidentuin begint:
Tips voor je eigen kruidentuin
Voldoende zonlicht
Het is het makkelijkst om een kruidentuin zo dicht mogelijk bij de keuken in te richten. De meeste populaire kruiden komen uit droge en zonnige streken en hebben dus heel wat uren zonneschijn nodig. Iets ’sappigere’ kruiden als kervel, peterselie, munt of bieslook kunnen het stellen met minder zon, maar kruiden redden het niet in volledige schaduw.
Uit de tocht
Kruiden die buiten staan, bescherm je best tegen tocht met een schutting of zorg ervoor dat ze dicht tegen de muur staan. Staan je kruiden in de keuken? Zet dan regelmatig het raam open voor wat frisse lucht, maar let er ook hier op dat ze uit de tocht staan.
Goede afwatering
Wat de grond betreft zijn kruiden niet zo veeleisend. Ze zijn tevreden met arme grond, zolang hij niet te zwaar is. Wél belangrijk is een goede afwatering. Net als de meeste planten hebben ook kruiden een hekel aan natte voeten. Dat neemt natuurlijk niet weg dat ze graag veelvuldig water krijgen in periodes van grote hitte en droogte.
Tip: Heb je kruiden in een pot staan? Let er op dat de pot gaatjes heeft en leg eerst een laagje potscherven op de bodem alvorens je hem vult met potgrond.
Samen in een pot
Kruiden die vaak samen worden gebruikt, kun je perfect in één pot zetten. Een ideaal voorbeeld voor de keuken is een ’bouquet garni’ van laurier, peterselie en tijm. Het enige wat je in de gaten moet houden, is dat de laurier niet te groot wordt en de twee andere gaat beperken.
Ook leuk en handig is een ’theepot’, waarin bijvoorbeeld Marokkaanse munt, vrouwenmantel en kamille samen een pot delen, waarmee je de heerlijkste thee
gewoon helemaal zelf kunt zetten.
Snoei regelmatig
Tegen het einde van het seizoen kun je heesterachtige kruiden zoals rozemarijn best flink terugsnoeien. Voor kruiden met zachte stengels geldt dat je de plant het best helemaal afsnijdt. Sommige kruiden als smeerwortel sterven uit zichzelf helemaal af. Duid in volle grond aan wat waar stond, zodat je de kruiden herkent als ze opnieuw opschieten.
Koel is cool
Kruiden invriezen is eigenlijk de beste manier van bewaren. Zowel hun kleur als hun smaak worden zo het beste bewaard. Alleen blijven de takjes slap na het ontdooien. Niet ideaal dus om te garneren.
Kwetsbare kruiden die moeilijk te drogen zijn maar wel heel goed in te vriezen:
- basilicum
- dille
- venkel
- koriander
- kervel
- peterselie
- bieslook
Bewaar ze niet langer dan een half jaar in de diepvries, in takjes of fijngehakt.
Bron: Libelle Momentum 1/12
Dit mag je ook niet missen:
- Zo hou je je kruidenplantjes uit de supermarkt langer in leven
- DIY: zo maak je de leukste kruidenstokjes
- Kruiden drogen: zo pak je het aan
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!