1 op de 8 werknemers in de zorgsector loopt risico op burn-out
Nergens is het risico op burn-out groter dan in de zorgsector. Daarom gingen wij deze week in Libelle magazine op zoek naar jouw verhaal. Psycholoog Gorik Kaesemans trekt in ons uitgebreide burn-outdossier aan de alarmbel.
Gorik Kaesemans: “Je hoort vele cijfers omdat het moeilijk is om burn-out goed te meten. Het staat vastΒ dat één op de acht werknemers in de zorg tot een risicogroep behoort en dat zes tot tien procent met een burn-out kampt. Bij artsen zit zelfs één op vijf in de gevarenzone. Bij hen mondt het wel minder vaak uit in een effectieve burn-out.”
Het helpt als je zelf kunt bepalen hoe en wanneer je werkt, maar net in de zorg ben je gebonden aan shifts
“Mensen in de zorg lopen een groter risico op burn-out, om een waaier van redenen. Vaak hebben ze veel contact met patiΓ«nten of cliΓ«nten en weinig controle over hun werkdagen: het belletje van een patiΓ«nt, dat kun je uiteraard niet plannen. We weten dat het helpt als je zelf kunt bepalen hoe en wanneer je werkt, maar net in de zorgsector ben je ook gebonden aan shiften. Als ik mijn zoontje wil uitwuiven als hij op kamp vertekt, dan zeg ik even dat ik wat later kom. Die luxe kun je je in de zorg niet zomaar veroorloven.”
We onderschatten hoezeer mensen nood hebben aan duidelijkheid en zekerheid
“Ook de werkdruk valt niet te onderschatten. Er zijn veel administratieve verplichtingen en vaak is er steeds minder tijd per patiΓ«nt. Veel ziekenhuizen zijn ook bezig met veranderingen en reorganisaties. Die zijn belangrijk, maar we onderschatten hoezeer mensen nood hebben aan duidelijkheid en zekerheid. Het is dus belangrijk dat werknemers goed ondersteund worden.”
Het volledige dossier lezen? Haal dan snel jouw nieuwe Libelle in de winkel.
Meer lezen over burn-out in de zorgsector? Lees dan zeker het boek Burn-out in de zorg. In dit boek lees je de nieuwste inzichten rond burn-out, maar je vindt er ook verhalen van mensen uit de zorg.
Bron: Libelle 19/2017 – Beeld: Getty Images