Afterwork drinks: vier vragen aan de expert
Daar is de zon! Een afterwork drink mag daarbij zeker niet ontbreken. In heel wat bedrijven komt iedereen gezellig samen om te toosten op het goede werk, het begin van de vakantie of gewoon om even te ontspannen. Maar wat kan, en nog belangrijker: wat kan niet op zo’n afterwork drink?
Een afterwork drink zonder drank, dat is geen echte drink natuurlijk! Water, cola, een zelfgemaakte limonade, keuze genoeg. Maar mag er ook alcohol geserveerd worden? En wat als er na zo’n afterwork iets gebeurt onderweg? Cleo De Wit, Legal Consultant bij het sociaal secretariaat Partena Professional weet raad.
Mag er alcohol gedronken worden op een afterwork?
Of er nu een afterwork drink georganiseerd wordt of niet, in het arbeidsreglement moet áltijd een preventief alcohol- en drugsbeleid worden opgenomen. In de meeste bedrijven geldt een nultolerantie, en mag er geen alcohol genuttigd worden. Maar… voor sommige activiteiten, zoals een afterwork drink, kan een uitzondering worden gemaakt.
Organiseer jij voor je werknemers een afterwork drink? Dan regel je best vervoer om je personeel veilig thuis te brengen. Niet alleen een kwestie van veiligheid, maar ook om jezelf te beschermen. Want als er onderweg iets gebeurt, dan kun je als werkgever aansprakelijk worden gesteld. Nog een tip: maak duidelijk dat de afterwork drink géén verplichting is, en dat de drink buiten de werkuren gehouden wordt.
Wat als de werkgever een afterwork drink organiseert na de werkuren en buiten de kantoormuren?
Ook dan is het een kwestie of de werknemer nog onder het gezag staat van de werkgever. Is het een verplichte activiteit, dan wel. Zoniet, dan ligt de verantwoordelijkheid grotendeels bij de werknemers zelf. Hoe dan ook, het is sowieso nooit slecht om vervoer te regelen en duidelijke afspraken te maken.
En als de afterwork drink informeel wordt georganiseerd door enkele medewerkers? Weg van de werkplek en buiten de kantooruren?
Spreek je met collega’s na het werk af in een café? Dan sta je zelf in voor wat je doet. Heb je later die avond een ongeval op de weg? Dan is het in géén geval een arbeidsongeluk.
Mag je in zomeroutfit naar het werk?
Het kwik durft weleens boven de dertig graden klimmen, en dan is het natuurlijk puffen en zweten. Op zo’n dag wil je natuurlijk niets liever dan in een short of een zomers kleedje naar het werk gaan. Maar kan dat ook?
Alleen als het gaat over hygiëne en veiligheid moet je je houden aan bepaalde kledijvoorschriften. Logisch, als je met eten of giftige stoffen werkt. Verder is het aan de werkgever: die kan een dresscode opnemen in het arbeidsreglement, als die dat wil.
Bron: Partena Professional – Beeld: Getty Images
LEES OOK:
- Waarom collega’s ook goede vrienden zijn
- Samen met je collega’s klagen over het werk is goed voor jullie
- Een bezoekje waard: 3 nieuwe beren op het Domein van de Grotten van Han
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!