Alleenstaande ouders sneller in armoede
Is de samenleving te veel gebouwd rond het klassieke gezin? Het lijkt er wel op. Want hoe hard alleenstaande ouders hun best ook doen: kinderen in je eentje opvoeden blijft een financieel en organisatorisch huzarenstuk.
Steeds meer eenoudergezinnen
Hoogleraar Bea Cantillon en sociologe Christine Van Peer waarschuwen voor het armoederisico dat alleenstaande ouders lopen. 1 op de 5 eenoudergezinnen heeft kans rond te moeten komen met minder dan het minimuminkomen. Toch is een kind alleen opvoeden al lang geen uitzondering meer. Vandaag bestaat zo’n 19 procent van de gezinnen uit enkel een moeder of een vader.
Waar alleenstaande ouders het lastig mee hebben naast de gebruikelijke financiële zorgen? De dagelijkse combinatie van het huishouden, school, werk en vrije tijd. Probeer maar eens alles altijd in je eentje te doen. Daarbovenop komen alle beslissingen bij hen terecht. Overleg met een partner is er dan niet. Dat legt heel wat druk op de schouders.
Sneller in de armoede
Laaggeschoolde vrouwen met jonge kinderen of vrouwen met weinig werkervaring zijn het kwetsbaarst. Zij vinden moeilijk hun weg naar de arbeidsmarkt en cirkelen rond de armoedegrens. Meestal omdat de combinatie werk-gezin te moeilijk is en ze zo sociaal geïsoleerd geraken. Deze vrouwen moeten het vaak redden met een inkomen onder de minimumgrens.
Alleenstaande moeder Maggy Dellobel (56) ondervond hoe snel je in een neerwaartse spiraal terechtkomt:
“Op mijn vijftigste viel ik alleen met mijn pleegkind en mijn eigen zoon. Vier jaar lang moest ik rondkomen met een deeltijds inkomen. Pas op mijn 54ste vond ik eindelijk een fulltime job. Dit loon werd onmiddellijk in beslag genomen, want in die vier jaar bouwde ik een serieuze schuldenberg op. Ik werd depressief, maar probeerde met man en macht te voorkómen dat mijn hele hebben en houden verkocht werd. Nu kruip ik langzaam maar zeker uit dit dal, maar het blijft schrikwekkend hoe snel je er als alleenstaande moeder in belandt.”
Lees meer:
- Intieme naaktportretten: liefde op latere leeftijd
- Een jihad van liefde – een zachte troost en eerbetoon
- Meisje met syndroom van Down schittert in Hema-reclame