Bijles voor je kind: wat zijn de mogelijkheden?
Uit peilingstoetsen blijkt dat twaalfjarigen niet goed scoren voor de vakken wiskunde en ICT. De scores liggen lager dan vijf jaar geleden, toen de resultaten ook al niet zo goed waren. Wil je bijles voor je kind, maar weet je niet goed waar te beginnen? We zetten alles op een rijtje.
Eerste stap: denk na over de opties
Denk eerst goed na en bespreek met je kind waarmee hij het precies moeilijk heeft. Zoek een antwoord op de volgende vragen:
- Heeft je kind vooral moeite met plannen, samenvatten en het studeren zelf? Of eerder met de inhoud van een bepaald vak?
- Indien het gaat om een bepaald vak: welke onderwerpen zijn het moeilijkst?
- Heeft je kind het moeilijker met theorie of het maken van oefeningen?
- Hoeveel uren bijlesΒ zijn er nodig?Β
- Liever bijlesΒ aan huis, bij een bijlesdocent of online?
- Kies je voor bijlesΒ in de weekΒ na school of in het weekend?
Ontdek de bijlesmogelijkheden
Via de school
Informeer je bij de school van je kind. In de middelbare school is het een goed idee om eenΒ gesprekΒ aan te gaan met de klastitularis. Sommige scholen geven zelf bijlessen of hebben contact met organisaties die bijlessen organiseren.
PrivΓ©lessen
Je kind kan privΓ© bijlessen volgen bij:
- een universiteits- of hogeschoolstudent
- een leerkracht die naast zijn job bijles geeft
- een inhoudelijke expert
- iemand in de buurt (bijvoorbeeld een Franstalige buurvrouw)
Online bijles
Wie denkt aan online bijles, doet het best op voorhand grondige research. Lees recensies of vraag uitleg bij mensen die ervaring hebben bij een bepaalde site. Zo vermijd je dat je betaalt voor bijlessen waarvan de lesgever bijvoorbeeld niet genoeg kennis heeft van het vak.
Vakantiekampen
Is je kind snel afgeleid of zoek je gewoon een originele manier om hem een vak onder de knie te laten krijgen? Een taal- of wiskundekamp is een leuke en toffe manier voor je kind om iets bij te leren.
Liever zelf helpen?
Ook dat kan natuurlijk. Enkele tips:
- Peil eerst naar het probleem: is het de inhoud van het vak, het studeren zelf of gewoon de motivatie die er niet is? Soms wordt een kind gepest op school waardoor hij ook zijn motivatie voor zijn studies verliest
- Heeft hij de volgende dag een spreekbeurt? Laat hem die meerdere keren voor je oefenen en geef daarbij telkens feedback. Zo zal hij in de klas minder zenuwen hebben
- Bij woordenschat of stellingen is het ook altijd een goed idee om hem te ondervragen
- Maak je kind duidelijk dat studeren leuk is. Zorg voor een ordelijk bureau op zijn kamer en voldoende materiaal als schriften en markeerstiften
- Vraag hem eerst een samenvatting te maken of doe dat samen
- Benadruk dat hij de leerstof niet perfect hoeft te kennen, maar dat de belangrijkste punten voldoende zijn
- Komt hij thuis met een onvoldoende? Overloop wat er mis ging en hoe hij het in de toekomst kan voorkomen.
- Behaalt hij goede scores? Benadruk dat hij hier trots op mag zijn
Extra hulp bij leren leren en/of leerproblemen
CLB (centrum voor leerlingenbegeleiding)
Elke erkende school in Vlaanderen werkt samen met een centrum voor leerlingenbegeleiding (CLB). Een team van artsen, verpleegkundigen, psychologen, pedagogen en maatschappelijke werkers staan paraat om gratis te helpen. Zo kun je kind er terecht met leer- en studeerproblemen of vragen over studiekeuze, studierichtingen, attesten en diploma’s. Het centrum biedt ook hulp aan wanneer je kind kampt met gezondheidsproblemen als faalangst, stress, groeistoornissen of overgewicht.
Studiebegeleidingsbureaus
Er bestaan ook bureaus waar je terechtkunt voor studiebegeleiding. Enkele voorbeelden: Studiebegeleiding Haegeman, Xanthippe, Bijleshuis en Rebus.
Hulpmiddelen voor lees- en schrijfproblemen
Kinderen met lees- of schrijfproblemen zoals dyslexie of dyspraxie kunnen gratis gebruikmaken van voorleessoftware. Hierdoor worden leerboeken voorgelezen in het gewenste tempo.
Meer lezen over studeren:
- Week van de Zorg: 5x tips voor een gezonder brein
- Klaar voor het nieuwe schooljaar met de handige Libelle Weekplanner!
- Je kind met een gerust hart naar school sturen? Kinderpsychologe Klaar Hammenecker weet raad!
Volg ons opΒ Facebook,Β Instagram,Β PinterestΒ en schrijf je in op onzeΒ nieuwsbriefΒ om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!