De praktische paperassengids: de belastingbrief
Het is weer tijd om je belastingbrief in te vullen, maar gelukkig hoeft dat helemaal niet zo moeilijk te zijn.
De fiscus helpt een handje
Zo’n vier miljoen Belgen kregen hun belastingbrief al in de bus, of toch een voorstel van vereenvoudigde aangifte. Maar wat is dat eigenlijk?
- Wat? Zo’n voorstel is een volledig ingevulde versie van Tax-on-web, die je enkel nog moet controleren. Zo zie je ook wat je moet bijbetalen of wat je terugkrijgt.
- Voor wie? Belastingplichtigen van wie (bijna) alle gegevens bij de fiscus gekend zijn, krijgen zo’n voorstel.
- Hoe? Wil je weten of jij bij de gelukkigen bent? Log dan in op Tax-on-web of check je ‘My e-box’, waar je al je overheidsdocumenten terugvindt. De vereenvoudigde aangiftes worden tot eind mei verstuurd.
- Wat moet je doen? Als je akkoord gaat: helemaal niets. Ben je het niet eens? Bij een elektronische aangifte pas je de gegevens aan via MyMinfin. Als je een papieren aangifte kreeg, vul je het bijgevoegde antwoordformulier in en stuur je het op naar het adres dat op het document staat.
Denk aan de deadline
Wanneer je belastingbrief precies binnen moet zijn, hangt af van de manier waarop je ze indient:
- Op papier: uiterlijk vrijdag 30 juni.
- Elektronisch via Tax-on-web: zaterdag 15 juli.
- Aangifte door een boekhouder of een fiscalist: woensdag 18 oktober. Vergeet wel niet dat je vóór 31 augustus het mandaat moet laten activeren.
Opgelet! Als je te laat bent, riskeer je een boete én kan de fiscus zelf een berekening van je belastingen maken, wat in je nadeel kan zijn. Als je géén aangifte indient, word je gezien als belastingontduiker, met boetes tot 1250 euro én een belastingverhoging van 10 tot 200 procent als gevolg.
De belangrijkste aftrekposten
Niemand betaalt graag (té) veel belastingen. Gelukkig leveren heel wat uitgaven je een mooi belastingvoordeel op. Let wel: de fiscus weet veel, maar lang niet alles. Kijk je belastingbrief dus altijd goed na, en let zeker op…
- Wie vóór 1 januari 2020 een woning kocht, kan hier in Vlaanderen profiteren van de woonbonus. Dat kan je een belastingvermindering van 40% op je woonlening opleveren, tot 944 euro per persoon. Codes op het belastingformulier, afhankelijk van in welk jaar je je lening afsloot: 3370/4370, 3360/4360 of 3334/4334.
- Voor kinderen tot veertien jaar (en tot 21 jaar voor kinderen met een zware handicap) mag je per opvangdag bij de crèche, onthaalouder, voor- of naschoolse opvang, vakantiekamp of speelpleinwerking maximum 14,40 euro inbrengen, waarop je een belastingvermindering van 45% of maximum 5,04 euro per kind krijgt. Code op het belastingformulier: 1384.
- In 2022 had je twee keuzes als het ging om pensioensparen: of je stortte maximaal 990 euro met een belastingvermindering van 30%, of je vulde je pensioenpot met maximaal 1270 euro, waarvan je 25% mag aftrekken. Het eerste levert je 297 euro op, het tweede 317,50 euro (code op het belastingformulier: 1361/2361).
- Met de wijk-werkcheques (de vroegere PWA-cheques) kun je bijvoorbeeld de kinderopvang of een klusjesman betalen, dienstencheques zijn voor huishoudelijke hulp. Één cheque kost je 9 ( soms 10) euro. In Vlaanderen kun je daar 20% van terugkrijgen. Let wel: het maximumbedrag dat je in mindering mag brengen, bedraagt 1.570 euro. Code op het belastingformulier: 3364/4364.
- Heb je vorig jaar een erkend goed doel gesteund voor minstens 40 euro? Dan mag je van je gift 45% aftrekken van je belastingen, goed voor 18euro. Heb je meerdere goede doelen gesteund, elk voor minstens 40 euro? Dan mag je meer in mindering brengen. Code op het belastingformulier: 1394.
- Heb je een levensverzekering? De premie – met een maximum van 2.350 euro, die je in 2022 stortte, levert je een belastingvoordeel op van 30 procent. Code op het belastingformulier: 1353/2353.
En wat met de energiepremie?
De fiscus weet van je energieleverancier of je wel of geen premie kreeg. De fiscus weet óók of je inkomen boven de inkomensgrens ligt. Zelf hoef je dus niets te doen. Maar… Het kan dus wel zijn dat als je ’te veel’ verdient, en je bijgevolg belast zal worden op je energiepremie. Concreet wil dat zeggen dat je tot 60 procent van het geld dat je kreeg, zal moeten terugbetalen via de inkomensbelasting.
Bel de hulplijn
Raak je er niet aan uit, of vul je een papieren aangifte in? Je hebt tot 30 juni de tijd om hulp in te roepen van de fiscus. Hoe? Door te bellen naar het nummer dat je op je aangifte vindt, of naar het nationale contactnummer 025 72 57 57. Is het de eerste keer dat je je belastingaangifte moet invullen? Voor jongeren riep de overheid mijneersteaangifte.be in het leven, met een antwoord op alle vragen waar ‘beginners’ mee zitten.
Meer administratietips:
- Wat moet je weten over de belastingaangifte? 8 veelgestelde vragen en antwoorden
- Je post en administratie ordenen: zo lukt het je écht!
- De praktische paperassengids: wat staat er allemaal op je loonbrief?
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!