Zwerfvuil opruimen: doe jij ook mee aan de Lenteschoonmaak?
Afgelopen weekend is de jaarlijkse Lenteschoonmaak, een campagne van Mooimakers, gestart. Maar wat is dat nu eigenlijk? En wat kun je zelf doen? Wij geven je wat meer uitleg.
Wat is de Lenteschoonmaak?
De Lenteschoonmaak vindt jaarlijks plaats van 18 maart tot en met 2 april. Met deze nationale actie wil Mooimakers iedereen aanzetten om deel te nemen aan opruiminitiatieven in de buurt of om zelf acties te organiseren om zwerfvuil op te ruimen. Tijdens die traditionele, grootschalige opruimactie maken vrijwilligers over heel Vlaanderen komaf met zwerfvuil en geven ze hun huis een opfrisbeurt. Hier lees je waarom afval opruimen zo belangrijk is.
Het engagement voor een propere buurt krijgt jaar na jaar opmerkelijk meer aanhang. Intussen heeft 86% van de Vlaamse steden en gemeenten een actieve vrijwilligerswerking rond zwerfvuil. Dat cijfer toont aan dat de Vlaming graag actie wil ondernemen voor het behoud van een schone, groene en aangename buurt.
Ook het aantal vrijwilligers dat zich inzet om komaf te maken met zwerfvuil, stijgt jaar na jaar. Met meer dan 4.500 geregistreerde acties, van de straat schoonhouden tot een opruimactie van de nabije omgeving, dragen nu meer dan 20.000 vrijwilligers hun steentje bij.
Wat kun je zelf doen voor de Lenteschoonmaak?
Als je zelf graag je steentje wilt bijdragen aan de Lenteschoonmaak zijn er twee dingen die je kunt doen. Ofwel kies je ervoor om deel te nemen aan een bestaande actie, ofwel start je een eigen opruimactie. Je moet je in beide gevallen registreren. Hieronder geven we je enkele tips om een eigen actie te organiseren:
- Kies een verantwoordelijke die ervoor zorgt dat alles goed verloopt.
- Leg een datum vast én de zone die je gaat opruimen.
- Neem contact op met het gemeentebestuur: zo weet je of de gekozen datum en zone oké zijn en welk materiaal je kunt ontlenen.
- Communiceer over je opruimactie: stuur een mail rond, hang posters op of contacteer de lokale pers. Zorg ervoor dat je alle praktische informatie meegeeft.
- Spreek een verzamelplaats af en maak die goed zichtbaar.
- Maak duidelijke afspraken met alle deelnemers over de sorteerregels, de route, de veiligheidsregels…
- Laat het afval achteraf ophalen en maak hier op voorhand afspraken over met het lokale bestuur.
- Bedank je deelnemers na je actie met een hapje of drankje.
Bron: Mooimakers
Meer over afval opruimen
- River Cleanup Challenge: ruim 10 minuten afval op bij jou in de buurt!
- Afval helpen ruimen na de overstromingen: dat kan met River Cleanup
- Plastic afval hergebruiken in de tuin: zo doe je dat!
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!