Intenser dromen tijdens de coronaperiode: dit is de reden
Werd je de voorbije weken wakker in het zweet na een huiveringwekkende nachtmerrie? Of ging jij in je dromen als viroloog de strijd aan tegen het coronavirus? Je bent niet alleen. Het lijkt erop dat we in de lockdown met z’n allen intenser dromen.
4 op 10 mensen neerslachtiger
De lockdown begint z’n tol te eisen, en dan vooral ’s nachts. Want slapen in zo’n zware tijd, het is niet simpel. Dat blijkt uit een enquête van de universiteit van Antwerpen. Zo’n vier op de tien mensen voelt meer druk en is neerslachtiger dan anders. En dat voelen we ’s nachts. Het is nog niet bevraagd, maar op de sociale media stellen wel meer en meer mensen zich de vraag waarom ze tegenwoordig zo bizar dromen.
Veranderde slaaphygiëne
Wakkert de lockdown de fantasie aan? Dromen we inderdaad meer dan voordien? Niet helemaal. Dromen deden we vóór de quarantaine ook al, maar tegen de ochtend waren we al lang weer vergeten wat er zich ’s nachts had afgespeeld. Nu stappen we uit bed, en herinneren we de dromen veel beter.
Dat komt door de veranderde slaaphygiëne. En die zet heel wat in gang:
- Het verhoogt in de eerste plaats je droombewustzijn: veel mensen slapen onrustiger, worden veel vaker wakker of zetten hun wekker niet meer.
- Daardoor kun je onmiddellijk uit je droomslaap ontwaken. Die droomslaap verwerkt voor een deel gebeurtenissen van vroeger, en bereidt ons tegelijk voor op mogelijke angsten.
Kortom: dromen hebben ons iets te vertellen. Let wel: er bestaat geen handboek om je dromen uit te leggen. Ze zijn subjectief, dus het antwoord ligt gewoon bij jezelf.
Lucid dreaming
Maar als dromen subjectief zijn, kun je dan niet zelf bepalen waarover je wel of niet droomt? Het antwoord is neen, al kun je je wel bewust worden van je dromen en vervolgens de regie in eigen handen nemen.
Lucid dreaming, heet dat, waarbij je angstdromen kunt ombuigen tot prettige verhalen. Een techniek die niet alleen voor leukere dromen kan zorgen, maar ons overdag ook bewuster maakt van ons eigen denken.
Een goede balans
Maar hoe neem je het heft in eigen handen? Je dromen herinneren, leer je door ze elke ochtend neer te pennen. Nadien kun je perfect zien welke elementen steeds terugkeren. Eens je dat weet, kun je die herkennen terwijl je droomt. En met dat bewustzijn kun je je droom herschrijven.
Let wel: wie angstige dromen heeft, gaat best op zoek naar de bron van de angst en de onrust. In tijden van corona kan dat het isolement zijn, maar evengoed al de informatie die op je afkomt of een gebrek aan ontspanning. Een goede balans is belangrijk. Beweeg voldoende, drink niet te veel cafeïne en alcohol en leg je smartphone of tablet op tijd aan de kant.
Bron: De Morgen
DEZE ARTIKELS VIND JE VAST OOK INTERESSANT:
- Je smartphone schoonmaken: zo hou je je telefoon coronavrij
- Werken in tijden van corona: hoe werk je nu samen met je collega’s en je baas?
- Verjaardag vieren in tijden van corona? Zo maak je er een feestelijke dag van!
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!