Kinderboerderij in Planckendael gaat dicht door onbehoorlijk gedrag van bezoekers
Wie ooit al eens naar Planckendael ging, kon gezellig tussen de kippen, alpaca’s, geitjes en nog veel andere dieren wandelen. Je kon ze samen met je kinderen aaien of knuffelen. Je kon ze zelfs voeren met korrels uit de voedermachine. Een ideale manier om je kind op een rustige manier kennis te laten maken met de dieren.
Onbehoorlijk gedrag
Helaas is dat niet de instelling van iedere ouder. Het gebeurde veel te vaak dat grote groepen kinderen tegelijk achter de geitjes joegen zonder berispt te worden. Mama’s die hun kinderen op de rug van de alpaca’s zetten voor de allerleukste foto of papa’s die het stoer vonden om geiten bij de hoorns te vatten. Alpaca’s die aan de oren getrokken worden, kippen die weggegooid werden en prutsen aan de uiers van de geiten. Er zijn jammer genoeg te veel voorbeelden van onbehoorlijk gedrag van de bezoekers.
Duidelijk signaal
Daar krijgen de dieren stress van. Je leert kinderen zo op een verkeerde manier omgaan met dieren en dat wil het dierenpark niet toestaan. Woordvoerder Ilse Segers tegen Gazet van Antwerpen: “We mogen niet iedereen over dezelfde kam scheren. Er waren zeker meer bezoekers die het wel goed voorhadden met de dieren, maar naar de mensen die geen respect hadden, willen we het signaal geven dat het niet oké is om zo om te gaan met de dieren.”
Planckendael stapt niet volledig af van het principe ‘dichter bij de dieren’. Ilse Segers: “De kinderboerderij blijft te bezoeken, maar dan enkel met een gids. Bij de pinguïns, ringstaartmaki’s, goudkopleeuwaapjes en de lori’s kunnen de bezoekers nog tussen de dieren wandelen. Daar is altijd een verzorger in de buurt om een oogje in het zeil te houden.”
Respect voor dieren
De sluiting van de kinderboerderij is een duidelijk signaal naar ouders toe. Het is erg belangrijk om te allen tijde respectvol om te gaan met dieren. Kinderen imiteren hun ouders sneller dan je denkt. Daarom moet je van kleins af aan je kind aanleren dat dieren ook gevoelens hebben en met respect moeten behandeld worden, niet als een stuk speelgoed.
Bron: Gazet van Antwerpen