‘Slay’ en ‘smash’ zijn Kinderwoord en Tienerwoord van het Jaar
Het favoriete woord van de Vlaamse kinderen? Dat is ‘slay’. Tieners stemden dan weer massaal voor ‘smash’ als Tienerwoord van het jaar 2022. Maar waar komen die woorden eigenlijk vandaan?
De genomineerden waren…
voor het Kinderwoord van het Jaar
- Slay, ofwel ‘ziet er top uit’, ‘you killing it’ of ‘boenk erop’
- Aina, een stopwoordje of als uitdrukking dat iets niet leuk is
- Gast, een aanspreking voor vrienden, maar evengoed een stopwoord
- Kaulo, een adjectief als ‘super’ of ‘mega’
- Skeer, ofwel ‘raar’ maar zonder te willen kwetsen
voor het Tienerwoord van het Jaar
- Smash, ofwel ‘mooi’ of ‘sexy’
- Aina, als toevoeging bij een zin of om te zeggen ‘oh nee’
- Goofy, net als het tekenfilmfiguur ‘een beetje raar’, ‘gek’ of ‘awkward’ is
- Strijder, ofwel ‘held’
- Slay, een ander woord voor ‘goed gedaan’ of ‘killed it’
5 vragen over jongerentaal
1. Hoe komen onze kinderen aan al die ‘nieuwe’ woorden?
“Jongeren putten uit alles wat ze te horen krijgen”, verklaart Reinhild Vandekerckhove, professor taalkunde aan de UAntwerpen. “Soms geven ze aan woorden die al een eeuw lang meegaan een nieuwe betekenis. Denk maar aan vies, dat een tijdje geleden populair was in de zin van da’s vies cool. Maar evengoed halen ze inspiratie uit het Engels – zoals de woorden bro, dat van brother komt, of bestie van best friend. In 2020 was het kinderwoord ewa drerrie, dat in het Arabisch hey, gast betekent.”
2. Is het iets recents, dat jongerentaaltje?
“Het is alleszins nog niet zo oud. Vroeger konden tieners nauwelijks tieners zijn. Pas in 1914 werd de leerplicht ingevoerd en tot 1983 moesten kinderen maar tot hun vijftiende naar school. Wie moest gaan werken, zat continu tussen de volwassenen. Dan kán er geen jongerentaal ontstaan. Vroeger had je wel het dialect om je te onderscheiden van de dorpen in de buurt, om een groepsgevoel te creëren. Maar ook dat is de laatste jaren aan het verdwijnen. Daarom halen jongeren dus hun inspiratie elders. Op sociale media, uit games en films, uit andere talen…”
3. Het lijkt alsof er continu nieuwe woorden opduiken onder kinderen en jongeren…
“Klopt. Als een woord ingeburgerd is en iedereen het kent, dan is het simpelweg niet meer aantrekkelijk. Kinderen en jongeren willen dat volwassenen hún woorden niet overnemen, want dat jongerentaaltje willen ze alleen spreken met hun vrienden. Daarom duiken er altijd nieuwe woorden op.”
Jongeren willen niet dat volwassenen hun taaltje overnemen, dus duiken er constant nieuwe termen op
Professor Vandekerkhove
4. Als ouder spreek je je kind dus best niet aan met bro?
“Nee. (lacht) Dat vinden kinderen cringe, een beetje gênant. Jongeren gebruiken hun taal om een reden: om zich af te zetten tegen de oudere generaties en om een eigen identiteit te creëren. Kleine kinderen identificeren zich nog heel sterk met hun ouders, maar tieners doen dat liever met hun vrienden. En er kan alleen maar een wij-gevoel zijn, als er een ‘zij’ is – de ouders, bijvoorbeeld. Tieners onderscheiden zich van die ‘zij’ met een eigen kledingstijl, een eigen muziekstijl en… een eigen taal.”
5. Niet elke ouder hoort z’n kind graag ‘anders’ praten. Mag je als ouder je zoon of dochter wijzen op het taalgebruik?
“Ik begrijp dat ouders zich soms zorgen maken over het taalgebruik van hun kind, maar dat is nergens voor nodig. Eens je kind de twintig gepasseerd is, verdwijnen veel van die typische tienerwoorden. Sommigen ontgroeien ze, al zijn er natuurlijk altijd wel blijvers. In mijn tijd was tof een woord dat alleen jongeren in de mond namen, maar inmiddels zegt iedereen het. Taal verandert doorheen de tijd, maar ook doorheen een mensenleven.”
Nog meer leuke taalweetjes
- Help, mijn kind spreekt gametaal
- Een hele nieuwe regel: taalfouten die voortaan niet meer fout zijn
- Hondentaal: 17 gebaren en hun betekenis
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!