Martine Tanghe stopt ermee: 7x dingen die je nog niet wist over haar
*Update* Martine Tanghe verloor op 23 juli 2023 de strijd tegen kanker. Wij wensen de familie, vrienden en iedereen die Martine dierbaar was veel sterkte toe vanwege de voltallige Libelle-redactie.
Vanavond om 19 uur verwelkomt nieuwsanker Martine Tanghe (65) ons voor de állerlaatste keer bij het Journaal op één. Na een carrière van meer dan veertig jaar gaat ze immers met pensioen. Wij nemen afscheid van dit tv-icoon met 7 verrassende wist-je-datjes.
1. Dan toch geen leerkracht
Martine was nog maar 22 jaar toen ze op woensdag 10 mei 1978 haar allereerste journaal presenteerde (al heette dat toen nog gewoon ‘Het nieuws’). Eigenlijk wilde ze als leerkracht aan de slag, maar na een teleurstellende stage besloot ze mee te doen aan het BRTN-journalistenexamen. En of ze met glans slaagde! Voor haar eerste televisie-optreden droeg ze een wijd, bruin-wit houthakkershemd …
2. Langer volgehouden dan gedacht
Martine was lange tijd de enige vrouw in een (vaak nogal vrouwonvriendelijk) mannenbastion bij de BRT, maar stond al die jaren haar mannetje. Toch beweerde ze ooit dat nieuwsanker een job was die ze geen tien jaar zou volhouden: “Een vrouw van veertig die deze job nog doet, vind ik beangstigend.”
3. Even een zijweg
Martine Tanghe heeft niet altijd bij de VRT gewerkt de voorbije veertig jaar. In 1984 nam ze een jaar loopbaanonderbreking om op wereldreis te gaan met haar man Jos, op hun zeilboot Musette. En in de jaren negentig ging ze aan de slag als woordvoerster van het Vlaams Parlement. Dat politieke uitstapje bleek toch niet haar ding en dus keerde ze snel terug naar haar vertrouwde nieuwsredactie.
4. Ooit bij ‘Samson en Gert’
Naast nieuwsanker was Martine tussen 2008 en 2011 ook presentatrice van het discussieprogramma ‘Volt’, samen met Kobe Ilsen. Ze las ook tien jaar lang het Groot Dictee der Nederlandse taal voor en maakte in 1990 een gastoptreden in ‘Samson en Gert’, waar ze zelfs een liedje meezong.
5. Een bijzondere dag
Martine Tanghe geeft bijna nooit interviews, en al helemaal niet over haar privéleven. Eind 2011 raakte toch bekend dat ze borstkanker had en verdween ze bijna een jaar van het scherm. Haar eerste werkdag na haar behandeling viel samen met de eerste dag van het nieuwe schooljaar. Ze begon het Journaal die dag met de woorden: “Drie september is in vele opzichten een bijzondere dag.”
6. Zoveel decors en bazen
10 nieuwsdecors, 12 bazen en 3 omroepnamen (BRT, BRTN en VRT) passeerden de revue tijdens haar lange carrière.
7. In de prijzen
In 1995 kreeg Martine Tanghe de Groenman-taalprijs. Die prijs werd uitgereikt aan mediapersoonlijkheden die de Nederlandse taal op een goede en creatieve manier gebruiken. Het juryrapport luidde als volgt: “Martine Tanghe bewijst dat een Nederlands, dat in woordkeuze, grammatica en uitspraak aan de hoogste eisen voldoet, toch natuurlijk en ongekunsteld kan klinken.”
Bedankt, Martine!
Ook onze Libelle-lezeressen houden van Martine. Lees maar:
Edith: “Er zijn zoveel vaste waarden op televisie, maar geen enkele die zo sterk aanwezig was als Martine Tanghe. Ze was een echte inspiratie voor sterke vrouwen. Dank voor je inzet, je taal en je aanwezigheid op ons kleine scherm.”
Krista: “Martine is gewoon het nieuws. Haar naturel, haar warme stem, haar innemende persoonlijkheid… Het journaal zal nooit meer hetzelfde zijn.”
Leen: “Martine wist als geen ander elk bericht duidelijk en toch met de gepaste emotie in onze huiskamer te brengen. Bedankt!”
Marianne: “Martine hield ons op een ongelooflijk integere manier op de hoogte van alles wat er in de wereld gebeurde. Ik hoop dat ze nu ten volle kan genieten van haar pensioen, en de bijhorende rust en vrije tijd. Het ga je goed, Martine!”
Nog meer kijk-, luister- en leestips:
• 5 komische series om donkere herfstavonden mee op te vrolijken
• 5 podcasts om dit weekend te beluisteren
• Libelle Tipt: 6 nieuwe boeken om te ontdekken
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!