Meer vaderschapsverlof: een goed idee?
In België krijgen kersverse papa’s 10 dagen vaderschapsverlof. “Veel te weinig”, oordeelt TV-presentator Thomas Vanderveken, die onlangs zelf papa werd van Otto. Hij vindt het erg jammer dat hij niet meer bij zijn vrouw en pasgeboren zoon kan zijn.
Bijrol voor de papa
Thomas nam een maand vakantie zonder wedde, maar is ondertussen weer aan het werk: “Ik zou heel graag wat meer bij mijn gezin zijn. Als nieuwbakken papa speel ik de dwaze bijrol, terwijl mijn vrouw de hoofdrol en dus ook de hoofdzorgen voor haar rekening neemt. Als vader wil ik een evenredige bijdrage leveren. Op die manier zou mijn vrouw ook eens makkelijker haar eigen ding kunnen doen, los van het gezin.”
Professor sociologie Ignace Glorieux bevestigt het gevoel van kersverse papa Thomas: “Het huidige systeem duwt papa’s als het ware in een tweederangsrol. Terwijl mama’s dan weer op de arbeidsmarkt in een tweederangsrol geduwd worden. Iedereen zou beter af zijn met een systeem dat de gendergelijkheid doet toenemen. Laat bijvoorbeeld eerst de moeder 6 maanden thuisblijven en nadien de vader 6 maanden. Op die manier kan de mama zich weer integreren op de arbeidsmarkt, terwijl de vader een band met zijn kind kan opbouwen. Daar wordt iedereen beter van.”
Mama’s en papa’s gelijk in Zweden
In Zweden staan ze al een stuk verder in de gelijkheid tussen mama’s en papa’s. Zo kregen vaders sowieso al twee maanden vaderschapsverlof, maar in 2015 werd dit in een nieuw wetsvoorstel omhooggetrokken naar drie maanden. Daarnaast hebben ze ook nog 10 maanden ouderschapsverlof die ze vrij mogen verdelen. Bovendien krijgen ze in die periode ook 80% van hun inkomen.
Meer welvaart
Bij 80% van de Zweedse gezinnen gaan de beide ouders uit werken. Slechts 40% van de vrouwen werkt fulltime, tegen 75% van de mannen. Ouderschapsverlof is dan ook erg populair bij de Zweedse vaders: maar liefst 90% maakt er gebruik van. En de welvaart stijgt, want sinds de Zweedse mannen meer verantwoordelijkheid opnemen binnen het gezin, steeg ook het inkomen van de vrouwen.
Bron: De Standaard/De Morgen. Beeld: GettyImages