Dit zijn de vijf meest gemaakte sollicitatiefouten
Ga je solliciteren voor een nieuwe job? Dan wil je natuurlijk geen mal figuur slaan. En als je weet wat de vijf meest gemaakte sollicitatiefouten zijn nog vóór je gesprek begint, dan is de kans klein dat ze je zelf niet meer maakt.
1. Onvoldoende research
Dé klassieker onder de sollicitatiefouten: niets weten over het bedrijf waar je wilt werken. Oké, het vraagt misschien wat tijd om websites, nieuwsberichten en onderzoeken te lezen. Maar als je een goede indruk wilt maken, is het een absolute must om alles te weten over:
- de geschiedenis, de missie en de producten of diensten
- de markt
- de belangrijkste concurrenten
- de nieuwsberichten van de voorbije weken, of zelfs maanden
2. Niet zelfzeker genoeg
Twee vragen die in élk gesprek terugkomen: ‘Waarom ben jij geschikt voor de functie?’ en ‘Waarom wil je precies voor deze organisatie werken?’ Zorg ervoor dat je een beknopt en concreet antwoord klaar hebt. Heb je dat niet? Dan kun je het vaak wel vergeten.
3. Niet weten wat je cv vertelt
Hoogstwaarschijnlijk heb je je cv zelf geschreven. En toch gebeurt het vaker dan je denkt dat een sollicitant niet weet wat er precies instaat. Belangrijk is dat je makkelijk kunt praten over wat je hebt gedaan, wat je hebt bereikt en waarom je helemaal klaar bent voor een nieuwe uitdaging.
Je hoeft zeker niet je hele cv uit je hoofd te leren, maar je zult ongetwijfeld vragen krijgen over je achtergrond. Dus zet ook niets in je cv dat niet waar is, want dan val je ongetwijfeld door de mand.
4. Je ongenoegen uiten
Het is héél verleidelijk om je ongenoegen te uiten over je vorige collega’s of bazen, zeker als je op een minder fijne manier bent vertrokken. Toch doe je dat best niet, want de kans bestaat dat je gesprekspartner je niet gelooft of twijfels krijgt bij je verhaal. Positiviteit, dat is wat werkgevers willen zien.
5. Te veel op je gemak zijn
Jawel, ze bestaan. Mensen die helemaal geen zenuwen hebben voor een sollicitatiegesprek. En het is zeker oké om op je gemak te zijn, maar wees toch op je hoede. De meeste mensen worden net iets te amicaal, terwijl een sollicitatiegesprek een formele gelegenheid is. Hou het professioneel, ook al heb je een fantastische klik met de persoon die tegenover je zit.
Bron: Robert Walters
Geen sollicitatiefouten meer maken? Lees dan dit:
- Solliciterende kinderen in huis? Geef ze deze gouden tip!
- 5 sollicitatietips voor 50-plussers
- Solliciteren? Maak indruk met een video-cv!
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!