Zijn stoffen mondmaskers even veilig als wegwerpbare? En nog 7 andere belangrijke vragen over mondmaskers
De stijging van de coronacijfers zorgt ervoor dat we steeds vaker onze neus en mond bedekken met een mondmasker. Vandaag beantwoorden we een aantal belangrijke vragen omtrent mondmaskers, zodat we met z’n allen het virus kunnen tegengaan. Samen tegen corona!
Mondmaskers: 8x vragen en antwoorden
1. Hoe draag je een mondmasker op de juiste manier?
Opzetten:
- Was je handen goed vooraleer je het masker opzet.
- Raak het masker zelf niet aan, maar neem het aan de touwtjes of rekkers vast.
- Plaats het mondmasker over je neus en mond. Zorg dat het mooi aansluit en dat het ook je kin bedekt.
- Raak enkel de elastiekjes aan als je het wilt verplaatsen.
- Raak je gezicht niet aan als je het masker draagt.
- Was of ontsmet je handen na elke aanraking van je masker.
Afzetten:
- Was je handen vooraleer je het mondmasker afzet.
- Maak het masker los, maar raak daarbij zeker je gezicht niet aan.
- Was achteraf opnieuw je handen.
- Chirurgische maskers gooi je in een gesloten bak weg, terwijl je stoffen maskers best in een plastic zak bewaart vooraleer je ze wast.
2. Mondmaskers zijn er om anderen te beschermen. Maar beschermt het jou ook?
Beschermt een mondmasker je als je er eentje opzet op een drukke plaats, bijvoorbeeld? Aline Légipont, hoofdapothekeres van online apotheek Newpharma: “Een masker biedt natuurlijk meer bescherming dan geen masker, maar moet er in de eerste plaats vooral voor zorgen dat de drager het virus zelf niet verspreidt. Het idee is dus dat iedereen een masker opzet en zo elkaar beschermt, want hoe meer maskers, hoe minder het virus de kans krijgt zich te verspreiden.”
3. Zijn stoffen mondmaskers even veilig als wegwerpbare?
Aline Légipont: “Dat hangt ervan af, gezien er zowel in stoffen als wegwerpmaskers verschillende kwaliteiten bestaan. Voor wegwerpmaskers bestaan er verschillende officieel vastgelegde criteria en beschermingsniveaus, voor stoffen maskers niet.
- Let er daarom bij stoffen maskers op dat de stof dik genoeg is en speekseldruppeltjes tegenhoudt (eventueel via een filter in het masker), maar tegelijk toelaat vlot te ademen.
- Verder is het belangrijk dat het masker nauw aansluit op het gezicht (met goede elastieken of bandjes) en de mond en neus volledig bedekt.
- Ook dient het masker meerdere keren wasbaar te zijn op een voldoende hoge temperatuur van 60°C.”
4. Hoe weet je of je een veilig masker koopt?
Aline Légipont: “Koop je maskers bij een betrouwbare bron, want helaas doen er al heel wat vervalsingen de ronde.
- FFP2- en FFP3-maskers, ook wel stofmaskers genoemd, zijn in principe en uit principe voorbehouden aan professionals.
- Zogenaamde chirurgische mondmaskers zijn idealiter van het IIR-type, om een bepaald niveau van bacteriële filtratie te garanderen (de ‘R’ verwijst naar de spatbescherming). Deze maskers beschermen niet de dragers, maar wel de mensen om hen heen. Als iedereen er dus eentje zou dragen, dan zou iedereen beschermd zijn.
- Stoffen maskers die verkrijgbaar zijn in winkels, zijn zelden getest op resistentie en efficiëntie. Wie er een draagt, moet zich daarvan bewust zijn en dubbel waakzaam zijn in het naleven van de algemene hygiënevoorschriften tijdens de coronaperiode. Dit geldt ook voor zelfgemaakte mondmaskers.”
5. Hoe maak je zelf een veilig mondmasker?
Online circuleren er erg veel patronen voor mondmaskers, maar die zijn niet allemaal getest en dus mogelijk onveilig. Wil je zelf aan de slag gaan, gebruik dan dit patroon dat werd goedgekeurd door de FOD Volksgezondheid.
6. Hoe lang mag je het masker eigenlijk ophouden? En om de hoeveel tijd moet je het vervangen?
Aline Légipont: “De algemene regel is dat je een mondmasker maximum 8 uur aan een stuk mag dragen. Als het masker nat wordt, bijvoorbeeld door veel te spreken of te zweten, is dat maar 4 uur. Daarna moet je het masker weggooien of, in het geval van een stoffen masker, wassen.”
7. Moet je een mondmasker apart wassen, of mag het samen met je kleren?
Aline Légipont: “Het virus sterft bij 47°C, dus maskers moeten op 60°C of meer gewassen worden. Er mag dan ook ander wasgoed bij. Opgelet, want afhankelijk van hun aard en kwaliteit, mogen stoffen maskers na een dertigtal wasbeurten niet meer gebruikt worden. Van zo gauw de elastiekjes hun rek verliezen en de stof niet meer nauw op het gezicht aansluit, biedt het masker onvoldoende bescherming.”
Tip: viroloog Marc Van Ranst gaf aan dat je het mondmasker ook in heet water met wat zeep kunt soppen. Is het water een beetje afgekoeld, was het dan nog even met de hand en spoel na met zuiver, schoon water. Op die manier verbruik je minder en is je mondmasker net zo goed gereinigd.
8. Hoe berg je een mondmasker best op?
Aline Légipont: “Het beste is om het masker te allen tijde te dragen. Als je het toch moet afzetten, steek het dan niet zomaar los in je zak of handtas. Zorg er dan voor dat je een papieren of plastic zak bij de hand hebt die je eventueel apart kunt wegstoppen in je handtas. Thuis bewaar je propere mondmaskers best op een schone plek: hang ze bijvoorbeeld aan een kapstok in je kleerkast.”
Belangrijk!
Hoewel een mondmasker erg belangrijk is om de verspreiding van het virus tegen te gaan, blijven basisregels zoals je sociale bubbel respecteren, voldoende afstand houden, jezelf isoleren als je ziek bent en regelmatig je handen wassen de belangrijkste aandachtspunten.
De maatregelen rond het virus worden elke dag opgevolgd en waar nodig aangepast. Heb je nog vragen of twijfels? Surf dan naar info-coronavirus.be of bel tussen 8 en 20 uur naar het nummer 0800/14.689.
Lees ook zeker deze interessante artikels:
- Stijgende coronacijfers, strengere maatregelen: waar moet je op letten?
- Zelf mondmaskers maken? Dat doe je met dit veilige én officiële patroon
- Bril en mondmasker: hoe voorkom je dat je brilglazen beslaan?
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!