Deze nieuwe barbecuetrend kan gevaarlijk zijn
Een steak βcaveman styleβ, ook al gekend bij onze noorderburen, doet nu ook hier zijn intrede. Hierbij gaar je het vlees op de traditionele manier: je legt het op het rooster en gedurende de laatste anderhalve minuut tussen de kolen, zonder zilverpapier. Tom De Jaeger, barbecuespecialist licht toe: βJe doet dit met een stuk vlees dat vrij veel vet bevat: een staartstuk, een ribβ¦Β Als het tussen de kolen ligt, waar het zo’n 400 tot 500 graden heet is, wordt het randje superkrokant en karameliseert het vet.β
Klinkt lekker, maar eigenlijk is het best ongezond. βRood en vetrijk vlees dat op hoge temperatuur bereid wordt, kan leiden tot de vorming van polycyclische koolwaterstoffen en heterocyclische amines, twee kankerverwekkende stoffenβ, zegt dokter Mathijs Goossens, van de Stichting tegen Kanker. “Dat is al het geval bij een gewone barbecue. Wie het vlees rechtstreeks op de kolen legt, vergroot dat effect. Niet aan te raden, dus.”
Vlees marineren
Volgens barbecuespecialist Tom moet een holbewonerssteak zeker kunnen, op voorwaarde dat je het goed doet. “Sommige homeopathische middelen, tegen diarree bijvoorbeeld, zijn Γ³Γ³k gemaakt op basis van houtskool. Een beetje houtskool is dus helemaal niet slecht. Maar het vlees mag niet zwart zijn. In Nederland leggen ze het vlees soms rauw op de kolen, maar dan wordt de buitenkant wel heel snel zwart, en dat is niet de bedoeling.”
Hoe kun je die kankerverwekkende stoffen op de barbecue eigenlijk vermijden? Door je vlees te marineren! “Wat olijfolie met knoflook of sjalotjes, citroensap of azijn voorkomt de vorming van schadelijke stoffenβ, zegt dokter Goossens. Goed om weten!
Bron: Nina, Beeld: shutterstock
Lees ook: