Nieuwe richtlijnen voor broodlunch op school: “Het moet gezonder”
Libelle hield vorig jaar een grote lunchbox-enquΓͺte waar we 800 ouders en 200 leerkrachten vroegen naar de boterhamdozen van de kinderen. Het resultaat was niet slecht maar sommige zaken konden volgens de hoofddiΓ«tist van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) een pak beter. Zoals de veelvoorkomende keuze van salami, boterhamworst en hesp. Lees hier alle resultaten van onze enquΓͺte.
Tijd voor actie
Nu hebbenΒ CD&V-ministers Hilde Crevits (Onderwijs) en Jo Vandeurzen (Welzijn) een gids met richtlijnen voor een gezonde lunchΒ op school gepubliceerd die hetzelfde aanraadt: “Laat kinderen zo weinig mogelijk wit brood en charcuterie of bewerkt vlees eten.”
Weg met de ‘smos’?
Vooral het broodjesaanbod op secundaire scholen moet anders:
βLeerlingen kunnen in drie op de vier scholen wel kiezen voor bruin of grijs brood, maar ze moeten er vaak expliciet naar vragenβ, zegt Loes Neven van Gezond Leven. βWit is nu de standaard, terwijl dat omΒgekeerd zou moeten zijn. We raden scholen ook aan om meer variatie in het beleg te brengen, gebaseerd op de nieuwe voedingsdriehoek.β
Hiermee kom je al een heel eind:
- zo weinig mogelijk prΓ©parΓ©, salami of hesp want die behoren tot de restgroep (en is dus eigenlijk junkfood).
- bruine in plaats van witte broodjes,
- en meer plantaardige alternatieven komen zoals hummus of pompoenspread.
Het klassieke witte ‘smoske’ met kaas, ham, mayonaise en groenten wordt dus eerder een wekelijkse zonde, net als het pakje friet, dan de dagelijkse standaardlunch.
En jij? Wat vind jij van deze nieuwe richtlijnen?
(Bron: De Standaard. Beeld:Getty Images)
Maak je zelf lunchboxen? Lees dan zeker verder:
- 10 kindvriendelijke alternatieven voor boterhammen
- Download hier de leukste brooddoosbriefjes voor je kinderen
- Zo maak je de lunchbox van je kind gezond(er)