Stevige rukwinden en buien op komst: noodnummer 1722 geactiveerd!
De dag begon druilerig en bewolkt, en het lijkt er naar de avond toe niet op te beteren. Meer zelfs, het KMI waarschuwt voor stevige buien en rukwinden tot wel 80 kilometer per uur. De FOD Binnenlandse Zaken activeert tijdelijk het noodnummer 1722.
Noodnummer 1722 geactiveerd
De Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken (FOD) heeft preventief het noodnummer 1722 geactiveerd, en blijft actief van 14 uur tot middernacht. Al wie waterlast of stormschade heeft, kan terecht bij dit nummer. Het noodnummer 1722 voorkomt dat andere noodlijnen, zoals 112 (ambulance en brandweer) en 101 (politie), overbelast geraken.
Code geel: veel wind verwacht
Het KMI heeft de code geel voor wind ingesteld voor de kust en de provincies West- en Oost-Vlaanderen, Luik en Henegouwen. Maar ook in het binnenland zijn er in het westen en op de Ardense Hoogten lokaal rukwinden mogelijk tot 80 kilometer per uur. De code geel wordt geactiveerd bij rukwinden die een bepaalde waarde overschrijven.
Volg de weersituatie in jouw gemeente
Is er een stevige regenbui onderweg naar jou? Of rukwinden in jouw gemeente? Het KMI informeert je voortaan via een weerflash op je smartphone!
Een weer-wat?
Een weerflash is een kort tekstbericht met een omschrijving van de weerrisico’s en het tijdstip waarop je de neerslag kunt verwachten. Al dan niet in combinatie met hagel of onweer. Je ontvangt een automatisch pushbericht, van zodra het KMI een waarschuwing uitgeeft.
Het systeem zet de grote hoeveelheid waarnemingen van de Belgische weerradars en het bliksemdetectiesysteem ‘BELLS’ elke tien minuten om in gemeentelijke voorspellingen op korte termijn.
De weerflashes worden gegenereerd via intelligente nowcast-technologie, op punt gezet door wetenschappers, informatici en meteorologen van het Koninklijk Meteorologisch Instituut.
Ontdek hier meer informatie over de weersapplicatie.
De applicatie downloaden, kun je zowel voor iOS als voor Android met widget.
Lees meer:
- Veilig de weg op als het regent en onweert? 5 tips!
- Onweer op komst? Dit doe je best!
- Zo kun je regenwater opvangen en hergebruiken
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!