Begraven onderbroek toont hoe gezond Vlaamse bodem is
Een ludieke maar effectieve actie: het ‘onderbroek-onderzoek’ van de Landelijke Gilden. 500 Vlamingen kregen in het voorjaar de vraag hun onderbroek te begraven in de tuin. Nu enkele maanden later blijkt bij de opgravingen heel wat interessante info naar boven te komen.
Smullen van katoenen onderbroek
Met de actie “Onderbroek ondergronds” daagde de Landelijke Gilden 500 Vlamingen uit om in de tuin een onderbroek van 100 % katoen te begraven, om zo te kijken hoe het gesteld was met hun bodemkwaliteit.
Wie na enkele maanden een bijna volledig verteerde onderbroek terugvond, kan in de handen wrijven: het bodemleven heeft haar werk gedaan. Miljarden kleine diertjes en organismen smullen namelijk van het katoen en zetten het materiaal langzaam om in vruchtbare humus.
Van de 500 onderbroeken kwam ongeveer de helft bijna volledig verteerd terug uit de grond. Goed nieuws!
Maar de andere helft van de onderbroeken vertelt een minder positief verhaal: 20 procent van de onderbroeken waren deels verteerd en 28 procent van de onderbroeken kwam bijna intact uit de grond.
Conclusie? Niet genoeg bacteriën, schimmels en insecten in de bodem en dus weinig vruchtbare en gezonde grond.
Geen leven in de bodem, geen groei
Een bodem met te weinig bodemleven kan ervoor zorgen dat je tuin niet goed groeit en bloeit. De reden kan allerlei zijn: van te veel meststoffen tot een te droge of natte grond.
Wat het ook is, het is belangrijk dat je dat weet voor je investeert in planten of een aangelegde tuin”, klinkt het bij de Landelijke Gilden. Zo niet, zou je wel eens gefrustreerd of teleurgesteld kunnen geraken in je tuin, terwijl een stukje groen er natuurlijk is om van te genieten.
Weet je dankzij een zelftest uit een tuincentrum, door een professional of door je onderbroek dat je tuinbodem meer leven kan gebruiken? Dan kun je zelf makkelijk aan de slag om je grond te verbeteren. Het gaat vaak om kleine aanpassingen zoals je maaisel laten liggen of je bladeren in de borders leggen.
De herfst is dan ook de ideale periode om te starten. In dit artikel ontdek je veel meer over het verbeteren van je grond:
Veel succes!
Nog meer tips voor een gezonde tuin
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!