Poetshulpen staken voor de eerste keer ooit: “Meer respect en beter loon”
Voor de eerste keer in de geschiedenis leggen poetshulpen vandaag het werk neer.Β βEenΒ historisch moment,β zegt Pia Stalpaert, voorzitter van ACV Voeding en Diensten. βNiet alleen voor BelgiΓ«, maar voor heel Europa.”
Overgelopen emmer
De sector van de dienstencheques staakt vandaag. En dat is uitzonderlijk.Β Werknemers die afgezonderd werken – zoals poetshulpen – en weinig contact hebben met collegaβs voeren bijna nooit actie. Maar nu is ook hun emmer overgelopen. Ze eisen meer respect en een ‘schoon loon’.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Stereotiep beeld
Volgens Furia vzw zijn zo’n 98 procent van de poetshulpen vrouwen, waarvan bijna de helft met een migratieachtergrond. Ondanks dat ze dagelijks een positief verschil maken voor heel veel gezinnen, stoten ze nog steeds op lage lonen – zo’n 11,8 euro bruto per uur. Maar even erg is het gebrek aan respect voor de fysiek zware job. Ook krijgen ze heel vaak te maken met het stereotiepe beeld dat mensen over hen hebben met genderongelijkheid en sociale ongelijkheid tot gevolg.
Wat met de recente prijsstijging van de dienstencheques?
Sedert januari kosten dienstencheques zo’n 90 cent per stuk meer omdat ze fiscaal minder gunstig worden. “Deze overheidsbesparing wordt niet gebruikt om de lonen van de poetshulpen te verhogen, maar wel om het gat in de begroting te helpen dichten,” aldus Pia Stalpaert.
Geen extra geldΒ dus voor de dienstenchequebedrijven, de werkgevers van de poetshulpen, om hun werknemers opslag te geven. Op 13 januari wordt opnieuw een grote actie op touw gezet in de hoop die loonsverhoging van 1,1 procent in de wacht te slepen.
Wordt vervolgd!
Lees ook:
- Poetshulp in huis? Zorg dan voor het juiste materiaal om lichamelijke klachten te beperken
- Met geld koop je geen geluk.. tenzij je het uitgeeft aan dit!
- ZΓ³veel uur waren we in 1950 met het huishouden bezig (en zoveel nu)