wtFOCK: het geheim van de extreem populaire tienerserie
‘wtFOCK’ – voluit what the fock – zijn woorden die de meeste ouders liever niet horen van hun kinderen. Bij de jeugd is het echter al lang geen scheldwoord meer, maar de naam van de extreem populaire serie voor tieners.
wtFOCK?
Met meer dan 2,5 miljoen views op twee weken tijd, en dat voor een serie die eerst online wordt uitgezonden en pas later op televisie, mag je wel zeggen dat de tienerserie wtFOCK een gigantisch succes is. Net als in Noorwegen trouwens, waar het allemaal begon.
Vier jaar geleden bedacht de Noorse producer Marianne Furevold een serie over het doen en laten van middelbare scholieren. ‘Skam’, wat in het Nederlands ‘schande’ betekent, was een overweldigend succes, in binnen- én buitenland.
Jana, Zoë en Robbe
In ons land werd de serie gedoopt tot ‘wtFOCK’. Het geeft een inkijk in de levens van onze tieners. Zo leer je in het eerste seizoen Jana Ackermans kennen, die in een moeilijke relatie zit met haar vriend Jens. De vrienden van Jana komen één voor één aan bod, maar ze laat ook zien hoe eenzaam het leven soms kan zijn en hoe ze op zoek gaat naar zichzelf. De typische dingen waar tieners mee worstelen.
In het tweede seizoen is het de beurt aan Zoë Loockx. Haar relatie met Senne wordt uitgelicht, maar evengoed komen thema’s als vriendschap, feminisme, zelfbeeld en seksueel misbruik aan bod. Intussen is ook het derde seizoen van start gegaan, dat draait rond het personage Robbe IJzermans. Hij ligt in de knoop ligt met zichzelf, omdat hij op jongens valt.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Digital first
Wie denkt dat zijn kind niet kijkt, kan het mis hebben, want een aflevering van wtFOCK kan op eender welk moment van de dag online komen. En ze zijn best kort: de meeste duren nog geen twee minuten, soms worden ze verrast met een aflevering van drie of zelfs vier minuten. Ideaal dus om in het geniep te bekijken.
Ze verschijnen ook heel onverwachts, op het moment waarop de feiten zich afspelen. Op maandag 4 november om 10.27 uur bijvoorbeeld, wanneer de jeugd op de schoolbanken zit, en Robbe IJzermans dus ook.
Het geheim
Maar wat maakt de serie nu eigenlijk zo succesvol? Volgens Elke Boudry van Mediawijs is het eigenlijk heel simpel: “Het is een goedgemaakte tienerserie die het leven van tieners perfect weerspiegelt, helemaal op hun maat. Het gaat over liefde, vriendschap, de relatie met de ouders, … Allemaal dingen waar de jeugd vandaag de dag mee te maken krijgt.”
“En niet te vergeten: de makers zetten heel hard in op de sociale media. Als er een nieuwe aflevering online staat, dan krijgen de kijkers een melding. En ja, het gebeurt dat tieners tijdens de pauze op school snel kijken. Simpelweg omdat het zo triggert. En dan heb je natuurlijk de instagrampagina’s van de personages. Het lijkt zo alsof de personages echte vrienden zijn. Het straffe is dat als een personage naar een halloweenfeestje gaat, er een foto volgt van het avondje uit. Er is duidelijk goed over nagedacht.”
LEES MEER TIENERWEETJES
- Tieners en alcohol: hoe ga je er als ouder mee om?
- 5x hier kun je terecht als je tiener niet goed in z’n vel zit
- Verrassend: dit zorgt voor een goede band tussen tieners en hun grootouders
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!