Ruzie met je buren: nieuwe wetgeving schept duidelijkheid
De takken van de bomen van je buurvrouw hangen boven je afsluiting of de hond van de buren blaft elke nacht de hele buurt wakker. Meestal probeer je onderling tot een akkoord te komen, maar wat als je echt ruzie met je buren krijgt? Een nieuwe wetgeving moet duidelijkheid scheppen.
Verouderde wetgeving
Het federaal parlement boog zich over een nieuwe wetgeving betreft goederenrecht. Die was in sommige gevallen al meer dan 200 jaar verouderd. De nieuwe wetgeving focust zich daarom op drie grijze zones: recht van opstal, vruchtgebruik, maar ook: burenruzies.
Ruzie met je buren: wie heeft gelijk?
Dikwijls resulteren burenruzies in heftige discussies zonder oplossing, maar dat zou nu verholpen worden met duidelijke regels. Dankzij die regels is sneller ingrijpen perfect mogelijk. Deze veelvoorkomende vragen en antwoorden moeten je helpen om de ruzie constructief aan te pakken:
“Mijn buren maken te veel lawaai”
Vanaf nu zullen er duidelijke criteria bestaan en zal er rekening gehouden worden met verschillende factoren. Denk daarbij maar aan termen zoals frequentie en intensiteit. Hoe vaak maken je buren lawaai? Op welk moment is dat? Hoe luid is het lawaai? Het zijn allemaal belangrijke factoren die mee opgenomen zullen worden.
“Het muurtje van mijn buur dreigt op mijn woning te vallen”
Ook in dit geval: waar je vroeger eigenlijk nog moest wachten tot er effectief schade is, voorziet de wetgeving nu de mogelijkheid om preventief juridische stappen te ondernemen.
“De boom van mijn buur staat veel te dicht bij mijn perceel”
Tot nu toe was er maar één bevel mogelijk: een rechter kon beslissen om de boom te laten rooien. Vanaf nu kan een rechter ook beslissen om de boom gewoon te laten snoeien. Dat kan echter niet als de boom of struik er al meer dan 30 jaar staat.
Zal er een nieuwe boom aangeplant worden? Dan moet die op minstens 2 meter van de perceelgrens staan indien de boom zelf groter is dan 2 meter. Bomen kleiner dan 2 meter en struiken moeten op minstens een halve meter van de perceelgrens staan.
“Wat met overhangende takken?”
Het is de taak van de eigenaar om de takken te snoeien. Doet hij dat niet? Dan voorziet de wetgeving vanaf nu een mogelijkheid om een aangetekende brief te sturen waarna de eigenaar 60 dagen de tijd krijgt om de takken alsnog kort te wieken. Doet de eigenaar niets? Dan kun je de takken zelf (laten) snoeien. Zijn daarvoor kosten gemaakt? Dan moet de eigenaar ervoor opdraaien. Het is wel belangrijk om te onthouden dat je verantwoordelijk blijft als jij degene bent die schade berokkent aan de boom.
“En wat met dieren?”
Net zoals geluidsoverlast van mensen, zal ook het geblaf van bijvoorbeeld honden op dezelfde manier benaderd worden. Verder krijgen dieren ook een nieuwe ‘definitie’ in de wetgeving: “Dieren hebben een gevoelsvermogen en hebben biologische noden.” Die verandering zou er kunnen voor zorgen dat rechters ook sneller en zwaarder mishandeling van dieren bestraffen.
Bron: De Standaard, VRT NWS
Gelukkig gaat het tussen de meeste buren wel goed!
Lezeres Pauline over de ‘speciale nies’ van haar buurman:
“Mijn bovenbuur heeft nogal een uitgesproken ‘nies’. Toen ik hem weer eens hoorde bulderen, stuurde ik een sms’je met ‘gezondheid’. Ik hoorde hem schaterlachen tot beneden. Daar word je toch goedgezind van, van zo’n tof burencontact?”
Lezeres Cindy over de opgesloten buurman:
“De buurman zat opgesloten in zijn eigen huis omdat zijn vrouw de sleutels mee had. Door de velux riep hij om hulp en gaf hij allerlei instructies door. Tot ik droog met de oplossing kwam aandraven: ‘Buurman, je hebt een schuifraam achteraan. Zou je niet gewoon zó naar buiten gaan?”
Lezeres Charlotte over haar mama en de nieuwe hippe buren:
“Toen ik een jaar of tien was, kregen we nieuwe jonge hippe buren die het hoevetje naast ons huurden. Er was daar vaak veel ambiance: vrienden, kampvuurtje, muziek. Toen we ook eens uitgenodigd waren, zag ik mijn moeder proeven van een versgebakken notencake. Of… Dat dacht ze toch… Tot de buurman opmerkte dat ze geen notencake, maar spacecake had gegeten. Tegen dan was mijn moeder al serieus in de wind. Of dat nu kwam door de vele wijntjes of de spacecake – wie zal het zeggen – maar volgens haar was het in elk geval een echte aanrader, die ‘notencake’.”
Las je deze nieuwe artikels al?
- Doe de test: drink jij te veel alcohol?
- Waarom een carrière als verpleegkundige misschien wel iets voor jou is
- Stoppen met roken: 15 tips (én alle voordelen op een rijtje)