Vorige zomer was het water bijna op. Het gevolg? Een sproeiverbod, auto’s die niet gewassen mochten worden met kraantjeswater, … Gelukkig heeft het de voorbije maanden voldoende geregend en is er genoeg water voorhanden. Toch roept Aquaflanders op om verstandig om te gaan met kraantjeswater.
De zomer van 2018 was er eentje om niet snel te vergeten. Niet alleen de zomer was héél droog, ook in de winter regende het minder dan anders. Geen wonder dat de grondwaterpeilen op een historisch dieptepunt stonden en water dus een schaars iets werd.
Geen watertekort deze zomer
Komt het dit jaar ook zover? De laatste dagen is het warm, zelfs heet, en valt er geen druppel uit de lucht. Heel veel mensen zoeken dan ook verfrissing in een zwembad, of onder de tuinslang. Maar kan dat nog wel in tijden van droogte?
Volgens Aquaflanders, de federatie van Vlaamse watermaatschappijen, is er alleszins geen reden tot paniek. Een heus watertekort zoals vorig jaar, dat zit er niet meteen aan te komen.
Spaarzaam zijn is belangrijk
Maar dat betekent niet dat we met z’n allen zwembaden kunnen vullen, de auto’s kunnen wassen en de tuin elke dag mogen besproeien. Ook al is er genoeg water voorhanden, overdrijven is natuurlijk nooit goed.
Spaarzaam zijn met kraantjeswater is dus de boodschap. En moeilijk is dat helemaal niet. Je kunt bijvoorbeeld je plonsbadje delen met de buren en als het spelen voorbij is, kun je het water gebruiken om de planten te besproeien, of om je auto te wassen.