Sparen voor je (klein)kind: niet meer evident
Appeltje voor de dorst
Ouders en grootouders geven maar al te graag een financieel duwtje in de rug van hun (klein)kinderen. Zo begint acht op de tien ouders al met maandelijks te sparen vanaf de geboorte. Dat blijkt uit een rondvraag bij duizend gezinnen uitgevoerd door bpost bank. Twee op de drie ouders zijn zelfs van plan om er na de achttiende verjaardag nog mee door te gaan. De meesten willen dan ook graag rond de 10 000 euro op de achttiende verjaardag van zoon – of dochterlief.
Langer leven, langer uitgeven
Maar die spaargewoonte is de laatste jaren een beetje aan het verminderen en dan vooral bij de grootouders. Ten opzichte van drie jaar geleden spaart een pak minder grootouders geld voor hun kleinkind. Was dat in 2013 nog vier op de tien, dan zijn dat er nu nog drie op de tien.
Reden daarvoor? Grootouders vandaag werken en leven langer en kunnen dat geld zelf nog goed gebruiken. ING hoofdeconoom Peter Vanden Houte: “Door de daling van de rentevoeten is hun rendement zodanig gezakt dat ze aan het eigen kapitaal moeten beginnen knabbelen. Hun spaarcapaciteit staat dus onder druk.” Een andere reden: “Sparen brengt toch niets op.”
Bedrag verhoogd
Ouders en grootouders zijn aan de andere kant wel bezorgd om de economische toekomst. Als ze sparen, zetten ze een hoger bedrag opzij dan drie jaar geleden. Toen volstond een gemiddelde van 25 euro nog. Vandaag is dit reeds 46 euro per maand voor de ouders en 36 euro per maand voor de oma en opa.
Volgens Vanden Houte zal het sparen voor kinderen vooral voor jongere ouders belangrijk blijven: “Steeds meer banken zullen inspelen op de bekommernis van ouders om hun kinderen met een goede start te doen vertrekken, bijvoorbeeld als hulp bij vastgoedaankopen.”
Sparen voor het duurste huis ter wereld? Bekijk alvast de foto’s
Bron: De Morgen. Beeld: Getty Images