Steeds meer ouders kunnen de kosten van het middelbaar onderwijs moeilijk betalen
Met het nieuwe schooljaar in de startblokken ligt ook de discussie over de maximumfactuur voor schoolkosten weer op tafel. Die bestaat al in het kleuter- en basisonderwijs maar volgens armoede-experts is zo’n vast kostenplaatje ook dringend nodig in het secundair onderwijs.
Stijgende schoolfactuur
Uitstappen, sportkledij, digitaal schoolmateriaal, vervoer van en naar school: hoeveel mag onderwijs nog maximaal kosten? Naast een uitstekend onderwijssysteem betaald door onze welvaartsstaat belanden er toch nog jaarlijks heel wat facturen in de brievenbus van de ouders. En dat vormt steeds meer een probleem.
De Studiekostenmonitor van de Vlaamse Overheid rekende uit dat de eerste twee jaren van het secundair onderwijs op zo’n 1200 euro per leerling per jaar ligt. Een bedrag dat nog steeds stijgt, want in 2007 lag die kost ‘maar’ op zo’n 975 euro. Een vermeerdering van ongeveer 21 procent, dus.
Kijken naar het kostenplaatje
Het gevaar dreigt dan ook dat ouders keuzes zullen gaan maken op basis van wat voor hen betaalbaar is in plaats van naar de geschikte studierichting voor hun kind te kijken. Een ASO-richting kost bijvoorbeeld beduidend minder dan een beroepsrichting.
Omdat studiebeurzen volgens het Netwerk tegen Armoede in Vlaanderen niet voldoen, pleiten de 59 armoedeorganisaties voor een algemene maximumfactuur voor de eerste graad en een maximumfactuur per richting voor de tweede en derde graad van het secundair onderwijs.
Ouders zouden zo vooraf duidelijkheid krijgen over een standaard kostenplafond, maar wél met de kans dat er hier en daar nog geschrapt wordt in het schoolaanbod.
Veel scholen werken al met kostenplafonds, maar zijn vrij om zelf het bedrag te bepalen. De armoedeorganisaties vragen dus aan de overheid een concreter beleid voor iedereen.
Waar gaat het schoolgeld naartoe?
Volgens de studie van de Studiekostenmonitor gaat het grootste deel van het schoolgeld naar boeken en andere uitrusting, zo’n 722 euro. Uitstappen worden gemiddeld geschat op 69 euro, steunactiviteiten op 38 euro en schoolvervoer neemt een hap van ongeveer 123 euro uit het gezinsbudget.
Voorlopig zien de meeste politieke partijen geen toekomst in de maximumfactuur en willen ze liever de piste van studiebeurzen verder uitbreiden. Maar wie weet kan het Netwerk tegen Armoede met de huidige regeringsvorming voldoende druk uitoefenen om hun voorstel mee te nemen in het volgende regeerakkoord.
(Beeld: Getty Images)
Nog meer terug-naar-schoolnieuws:
- Terug naar school: hoe krijg jij de kinderen uit bed?
- Slim met geld: zo beheer je een gezinsbudget
- Binnenkort terug naar school: dé ideale kinderschoenen!