Steeds meer Vlamingen werken én studeren
Een studie in het hoger onderwijs naast je gewone job? Steeds meer Vlamingen kiezen ervoor. Vorig academiejaar telden de universiteiten en hogescholen zo’n 7.815 werkstudenten, bijna 20 procent meer dan vijf jaar daarvoor.
Uit cijfers die de krant De Morgen kon inkijken blijkt dat het vooral de dertigers zijn die opnieuw achter de schoolbanken kruipen. Dertigers die al een diploma hebben en meestal voltijds werken. Vooral de richtingen in de rechten en verpleeg – en vroedkunde doen het goed.
Moeilijke combinatie
Dat de meeste werkstudenten vaak ook voltijds aan de slag zijn, maakt de combinatie zwaar. “Vandaag moeten de werkstudenten voor het betaald educatief verlof aantonen dat ze een les hebben gevolgd. Maar het maken van papers of het volgen van onlinelessen telt niet mee voor het verkrijgen van extra vergoedingen of bijkomende uren,” legt Sabine De Vriendt, domeincoördinator van het Centrum Werken en Studeren uit in De Morgen.
Geen extra ondersteuning
Minister van Onderwijs, Hilde Crevits (CD&V) vindt de stijging van werkstudenten een goede zaak, maar heeft momenteel nog geen concrete plannen om de ondersteuning uit te breiden. Sowieso wordt er voor hen een hoger bedrag voorzien dan voor een gewone student. “Als voor een gewone student 100 euro wordt uitgetrokken, dan gaat er 150 euro naar een werkstudent,” laat haar kabinet weten.
Lees ook:
- Mijn verhaal: Toen Svenja zelf mama werd, veranderden haar gevoelens voor haar pluszoon
- Mijn verhaal: Melanie verbraste haar erfenis door haar koopverslaving
- Mijn verhaal: Frouke kreeg een bore-out