Opnieuw stijgende coronacijfers: wat moet je doen als je je ziek voelt?
De coronacijfers stijgen, want het aantal besmettingen met het virus lijkt alweer gestaag toe te nemen. Toch is het volgens viroloog Steven Van Gucht geen reden tot paniek. Wat moet je weten? En wat moet je nu precies doen wanneer je ziek bent?
Meer besmettingen
Het gezondheidsinstituut Sciensano merkt dat er de laatste weken een hogere concentratie van het coronavirus gevonden werd in ons rioolwater. Dat wil zeggen dat er daadwerkelijk meer besmettingen zijn bijgekomen, zo stelt virologe Elke Wollants van KU Leuven.
Stijgende coronacijfers na de zomervakantie zijn volgens haar niet geheel onverwacht. Ook in andere landen worden er trouwens gelijkaardige cijfers opgemerkt. Maar viroloog Steven Van Gucht (Sciensano) verwachtte deze stijging wel pas in september, meldt hij tijdens βDe Ochtendβ op Radio 1.
Moeten we ons zorgen maken?
De aantallen zijn volgens Steven Van Gucht nog steeds vrij laag, zeker in vergelijking met de vorige golf. Er wordt wel een opstoot van de coronacijfers verwacht in oktober en november. “Scholen gaan weer open en we zitten meer binnen. Die dingen hebben een impact op het verloop van het virus.”
Momenteel circuleren er zoβn vijf Γ zes varianten, maar dat is volgens Van Gucht normaal. “Varianten komen en gaan. Dat zal de komende tientallen, zelfs honderden jaren zo zijn en kunnen we beter gewoon aanvaarden.”
Wat moet je doen als je je ziek voelt?
Je hoeft sinds 26 april niet meer in quarantaine als je positief test op COVID-19. En dat zal waarschijnlijk zo blijven, zo stelt Steven Van Gucht. “Zeg nooit nooit, maar de terugkeer van de strenge maatregelen zou me verbazen. We moeten niet meer in die termen denken. Dat was echt in de pandemische periode. We zitten nu in de fase erna.”
Wat moet je dan wel doen?
- Blijf thuis als je symptomen hebt (dat geldt trouwens voor elke zieke),
- doe een zelftest,
- draag een mondmasker,
- was je handen voldoende.
Moet je je laten vaccineren?
Vanaf midden september 2023 start de nieuwe vaccinatiestrategie. Steven Van Gucht benadrukt dat het erg belangrijk blijft om je te laten vaccineren als je tot de risicogroep behoort: 65-plussers en mensen met onderliggende aandoeningen.
Hetzelfde geldt trouwens voor het griepvaccin. “Het is een kwestie van de immuniteit naar een zo hoog mogelijk niveau te krijgen, vlak voor de winter en het seizoen van de respiratoire virussen.”
Vermoedelijk zullen de vaccinaties vanaf oktober worden toegediend via huisartsen, apothekers en verpleegkundigen.
Bron: vrt.be, Radio1.be
Meer interessante artikels:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!