11x tips tegen voedselverspilling
We gooien jaarlijks een massa eten in de vuil- of composteerbak en daar zit heel wat bijΒ dat nog prima eetbaar is. Lauwe koffie in de gootsteen, soep in het toilet en gekneusde tomaten in de vuilnisbak: we maken er ons allemaal weleens schuldig aan. Maar hoe voorkom je nu dat je zoveel eten weggooit? Een paar tips.
SOS voedselverspilling
Zo’n 35% van de Vlamingen gooit wekelijks eten weg, bij ruim 11% is dat zelfs meerdere keren per week. Dat blijkt uit een onderzoek van iVOX in opdracht vanΒ maaltijdboxleverancier HelloFresh. Vooral groenten vinden een weg richting de vuilnisbak, net zoals fruit enΒ vis- en vleeswaren.Β Volgens 1 op 3 Vlamingen gebeurt dat voornamelijk omdat de etenswaren er niet meer vers genoeg uitzien. Daarnaast spelen een overschreden houdbaarheidsdatum en het vergeten van gekocht voedsel een rol.
Maar liefst 86% van de Vlamingen is zich wel bewust van de impact die voedselverspilling heeft op het milieu.Β 82% voelt zich dan ook schuldig wanneer eten wordt weggegooid.
Minder eten in de vuilnisbak
De grote meerderheid van de respondenten geeft aan te weten welke acties ze kunnen ondernemen om voedselverspilling tegen te gaan. Je boodschappen plannen of een boodschappenlijstje maken kan een oplossing zijn, net zoals apps die overschotten aanbieden gebruiken. Heel wat Vlamingen gaan trouwens aan de slag met restjes:
4 op de 10 vriest hun restjes in, 36% geeft aan nieuwe maaltijden te koken met restjes en 34% zegt ‘restjesdagen’ in te plannen.
11x tips tegen voedselverspilling
Met een aantal eenvoudige aanpassingen in je dagelijkse gewoontes heel wat voedsel van de vuilnisbak kunt redden, en zo ook het milieu en je portemonnee kunt sparen. Lees (en doe) je mee?
1. Plannen, plannen, en nog eens plannen
Plan alles goed vooruit om zo aanzienlijk minder voedsel te verspillen.
- Maak een boodschappenlijstje vΓ³Γ³r je boodschappen gaat doen.
- Stel een weekmenu op waarbij je rekening houdt met ingrediΓ«nten die bijna vervallen.
- Controleer altijd eerst wat je nog in huis hebt en wat niet.
- Hou ook rekening met het aantal personen voor wie je kookt.
2. Deel je koelkast goed in
Door je koelkast juist te beheren en in te delen, hou je ingrediΓ«nten langer vers en maak je ’t praktisch onmogelijk om ingrediΓ«nten die bijna vervallen te vergeten.
- Zet de producten die het langst houdbaar zijn helemaal achteraan. Zo valt je oog meteen op de dingen die snel opgebruikt moeten worden.
- Voorzie twee aparte lades voor groenten en fruit in je koelkast. Groenten die gevoelig zijn voorΒ vochtverlies en knapperig het lekkerst zijn (zoals broccoli en wortel) leg je in dezelfde lade.
- IngrediΓ«nten die veel ethyleengas afgeven (zoals bananen, appels en kiwi) zorgen ervoor dat groenten en fruit eromheen sneller rijpen. Leg ze daarom het best apart.
3. Koop alleen wat je nodig hebt
Je kent het wel: 1 potje pesto kopen is 1 gratis. Laat je niet verleiden door zulke promoties, behalve als je heel zeker bent dat je de producten ook echt gaat gebruiken. Ook goed om te weten: als je boodschappen doet met een lege maag, koop je ongetwijfeld veel meer lekkers dan je eigenlijk wilt.
4. Onvolmaakte groenten en fruit? Minstens even lekker!
Een derde van al het fruit en groenten haalt de supermarkt niet omwille van hun kleur, grootte of vorm. De ingrediΓ«nten in de rekken moeten er zo perfect mogelijk uitzien om consumenten te plezieren, maar eigenlijk is dat nergens voor nodig. Van een aardappel met een vreemde vorm merk je niks in een puree, en een wortel die niet perfect recht is smaakt even lekker in een soep.Β Kies dus gerust eens wat vaker voor onvolmaakte groenten of fruit.
5. Er is meer eetbaar dan je denkt
Veel mensen zijn voorzichtig met wat ze eten, waardoor vaak delen van groenten en fruit onterecht worden weggegooid. De stam van een broccoli kun je bijvoorbeeld schillen, in stukjes snijden en mee roerbakken. Van het loof van een wortel kun je een lekkere pesto maken. En ook het blad van tomaten is perfect eetbaar en héérlijk in een tapenade.
6. Gooi overrijp fruit niet meteen weg
Van zo gauw een stuk fruit geblutst is of er overrijp uitziet, belandt het dikwijls in de vuilnisbak. Niet doen! Rijp fruit geeft namelijk extra veel smaak en is nog altijd voedzaam. Maak confituur van geblutste aardbeien, bak een heerlijk bananenbrood van overrijpe bananen of tover appels om tot een smeuΓ―ge appelmoes. Hier vind je nog meer ideeΓ«n met overrijp fruit.
7. Ken het verschil tussen TGT en THT
Voedsel wordt vaak te snel naar de vuilnisbak verbannen, omdat we denken dat het vervallen is.Β De boosdoener? De bewaardatum op voedseletiketten, die vaak verkeerd begrepen worden. Op bepaalde producten staat βTe gebruiken totβ, op andere βTen minste houdbaar totβ.
- βTe gebruiken totβ vind je terug op bederfelijke etenswaren, zoals vlees en vis. Het betekent dat je het product na de vermelde datum beter niet meer kunt gebruiken, omdat het dan gevaarlijke bacteriΓ«n kan bevatten.
- Maar op veel andere producten, zoals melk, yoghurt, droge pasta en drank, staat een βTen minste houdbaar totβ-datum vermeld. Voor die etenswaren geldt meestal dat ze ook na die datum nog perfect eetbaar zijn. Ongekoelde producten, zoals pasta, rijst en conserven, kun je zelfs nog maanden later gebruiken.Β Kijk, ruik en proef om te beoordelen of de ingrediΓ«nten nog te gebruiken zijn.
8. Maak zeker niet te veel
Als je een gerecht voor de eerste keer klaarmaakt, is het soms moeilijk om in te schatten hoeveel je precies nodig hebt van alles.Β Maak dus gebruik van een recept, of hou rekening met de onderstaande porties:
- groenten: 200 gram per persoon
- vis of vlees: 150 gram per persoon
- rijst, granen of peulvruchten: 60 gram per persoon
- pasta: 125 gram (als hoofdgerecht) of 60 gram (als bijgerecht) per persoon.
9. Las een restjesdag in
Maak één keer per week een gerecht van kliekjes. Veel gerechten vragen namelijk maar een deel van een pak of een groente, zoals twee eetlepels room of een halve paprika. Van die restjes kun je makkelijk nog een extra maaltijd bereiden. Wedden dat je genoeg bij elkaar vindt om een groentesoep, een ovenschotel of een lekkere omelet te maken? De mogelijkheden zijn eindeloos.
- Restjes pasta? ZΓ³ worden ze de ster in een ander gerecht!
- Restjes eiwit: 7 originele ideeΓ«n om ervan te genieten
- 10x doen met restjes brood
10. Gebruik je diepvriezer
Naast de koelkast is de diepvriezer natuurlijk dΓ© perfecte plek om voedsel langer te bewaren. De meeste voedselproducten blijven minstens drie maanden goed bij vriestemperaturen, en sommige zelfs nog veel langer.
Een slimme tip: voorzie je ingevroren producten van een label dat de invriesdatum vermeldt, Γ©n de precieze inhoud. Zo hoef je je nooit meer af te vragen of dat bevroren potje nu tomatensoep of bolognesesaus is.
11. Gebruik een app
Om voedselverspilling tegen te gaan worden ook heel wat apps ingeschakeld. Zo kun je gebruik maken van Phenix, een app tegen voedselverspilling, onverkochte items van lokale winkeliers aankopen aan een lagere prijs. Ook de app Too Good To Go geeft producten vanuit handelaars een tweede kans aan een klein prijsje. Goed voor het milieu, goed voor je portemonnee!
Bronnen: Het Laatste Nieuws, HelloFresh, Phenix
Belgische week tegen voedselverspilling
Op 29 september is het de Internationale dag rond voedselverlies en voedselverspilling. De perfecte gelegenheid voor Too Good To Go, de gratis app tegen voedselverspilling, om de aandacht op het onderwerp te vestigen door de eerste editie van de 7 Dagen Zonder Verspilling te lanceren.
Vanaf 26 september zullen de Belgen gedurende één week elke dag worden uitgedaagd om samen voedselverspilling tegen te gaan door dagelijks nieuwe gewoonten aan te nemen. Ga jij mee de uitdaging aan? Schrijf je dan hier gratis in.
Meer tips voor een duurzame keuken:
- Exit vuilnisbak: dit kun je doen met de stam van je broccoli!
- Handig om te weten: hoe lang mag je voedsel bewaren in de diepvries?
- Een plasticvrije keuken: 5 makkelijke tips die je meteen kunt toepassen
Volg ons opΒ Facebook,Β Instagram,Β PinterestΒ en schrijf je in op onzeΒ nieuwsbriefΒ om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!