Een tuintje onder de grond
Bunkerbouw
Het Londense project ‘Growing Underground’ toverde een schuilkelder uit de Tweede Wereldoorlog om tot ondergrondse boerderij. Op anderhalf jaar tijd oogsten ze onder meer sla, peterselie en radijs.Β De ‘bunkerbouw’ is een initiatief van ondernemers Richard Ballard en Steven Dring, de mannen achter het duurzame bedrijf Zero Carbon Food.
Technisch hoogstandje
Alles is ecologischΒ en milieuvriendelijk.Β Op stellingen van biologisch afbreekbaar materiaal worden de verschillende groenten en kruiden gekweekt onder energiezuinige ledverlichting. Via hydrocultuur, een methode waarbij planten worden gekweekt in water verrijkt metΒ speciale voedingsstoffen,Β verbruik je zo’n zeventig procent minder water dan bij landbouw in openlucht.Β Dit ‘voedzame’ water overspoelt de bakken dagelijks en sijpelt vervolgens langzaam weg.
Ecologische voetafdruk
Als je denkt dat ondergronds verbouwen niet echt efficiënt lijkt, heb je het mis. De temperatuur is er constant zestien graden waardoor het mogelijk is om continu groenten te verbouwen, in plaats van één of twee seizoenen per jaar.
Bovendien kunnen de bedenkers van het project hun producten binnen de vier uur ‘van de boerderij op het bord’ bezorgen, zonder enig vervuilend transport. Momenteel leveren ze enkel aan lokale restaurants, die lovend zijn over de smaak en versheid van de producten. Op termijn zullen ook gewone mensen ‘bunkerboodschappen’ kunnen doen! Een ideetje voor onze hoofdstad Brussel?
Bron: trouw.nl. Beeld: growingunderground.com