Bijna 20.000 leerlingen in het middelbaar onderwijs veranderden vorig jaar van studierichting
Zo’n 18.000 Vlaamse leerlingen in het middelbaar onderwijs veranderden vorig jaar van studierichting terwijl het schooljaar nog bezig was. En dat is niet uitzonderlijk. Ook de dochter van Veerle ruilde na de herfstvakantie wiskunde in voor talen.
“Dat Emma na de herfstvakantie de overstap maakte van economie-wiskunde naar economie-talen doet haar zichtbaar deugd. Het was even spannend of ze voor de kerstexamens was bijgebeend, maar haar resultaten konden niet beter zijn. Als mama ben ik dan ook apetrots. (lacht)”
Kleine overstap, grote opluchting
“In het begin van het schooljaar zag ik vrijwel onmiddellijk dat Emma worstelde met wiskunde. Na school en in het weekend was ze bijna altijd oefeningen aan het maken, of bewijzen aan het instuderen. De andere vakken werden bijzaak. Dat kon Emma niet langer volhouden, dus besliste ze om te veranderen van richting.
Het was misschien een kleine overstap – van wiskunde naar talen – maar ze heeft hard moeten werken. Haar nieuwe klasgenoten hadden al twee maanden Duitse les achter de rug, terwijl dat eerst niet in Emma’s lessenpakket zat. De hele herfstvakantie heeft ze geblokt en geblokt. Met succes, want haar punten waren nog nooit eerder zo goed. Het perfecte bewijs dat Emma nu wél op haar plaats zit.”
Van studierichting veranderen in de middelbare school? Het kan!
Emma is zeker niet de enige leerling die in de middelbare school tijdens het schooljaar nog van studierichting verandert. Vorig jaar wisselden maar liefst 180.000 middelbare scholieren, ongeveer 4 procent van het totale aantal leerlingen in het secundair onderwijs, van richting of van onderwijsvorm.
Ongeveer de helft van de scholieren die wisselt, blijft wel binnen dezelfde onderwijsvorm (dus ASO, TSO of BSO) en verandert enkel van richting. Als er toch van onderwijsvorm veranderd wordt, dan gaat 43 procent van ASO naar TSO, en een kwart van TSO naar BSO. De leerlingen die in het BSO wisselen, kiezen vaak voor een deeltijdse opleiding, buitengewoon onderwijs of ze gaan werken.
De omgekeerde beweging
Er zijn ook leerlingen die de omgekeerde beweging maken. Zo veranderden vorig jaar zo’n 130 middelbare scholieren van TSO naar ASO, en stapten een honderdtal leerlingen tijdens het schooljaar over van BSO naar TSO. Drie anderen zetten dan weer de stap van BSO naar ASO.
MEER SCHOOLNIEUWS
- Steeds meer ouders kunnen de kosten van het middelbaar onderwijs moeilijk betalen
- De Lijn geeft een gratis maandabonnement aan alle kinderen die naar het eerste middelbaar gaan
- Het onderwijsniveau gaat er weer op achteruit
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!