Hoe waarschuw je je kind voor gevaarlijke contacten online?
“Vertel dit aan niemand. Het is ons geheim.”
Verdachte chatters willen bewust vermijden dat ouders op de hoogte zijn van hun vriendschap. Als je kind een nieuwe vriend maakt op Facebook en hij vraagt geheimhouding, dan is dit erg verdacht.
βIk stuur je een leuke verrassing als je mij je adres geeft.β
Verdachte chatters zijn erop uit de naam, het adres en het telefoonnummer van je kind te weten te komen. Leer hen dat ze dit nooit mogen geven aan iemand die ze niet kennen.
βWaarom mag ik je wachtwoord niet weten? Vertrouw je me niet?β
Groomers of andere verdachte chatters durven ver gaan in hun manipulatie. Heeft je kind iemand op Facebook die blijft aandringen, dan is dit verdacht.
βIk heb je IP-adres, dus ik weet je wonen.β
Eens de groomer een vertrouwensrelatie heeft opgebouwd met je kind, zal je kind geneigd zijn om verder te gaan voor zijn of haar nieuwe ‘vriend’. Maar als ze toch blijven weigeren, kan die overgaan tot chantage of bedreiging. Een verdachte chatter zal je kind proberen dwingenΒ tot bepaalde dingen. Leg je kind uit dat een IP-adres (het kenteken van je pc) niet zomaar te herleiden is tot een persoon of adres.Β Alleen de politie kan dat.
Ook opletten voor…
Nep modellenscouts
Mensen die zogezegd op zoek zijn naar nieuwe fotomodellen. Ze vragen je om je voor de webcam (deels) uit te kleden, om alvast te kunnen zien of je geschikt bent voor het modellenwerk. Maar een echt modellenbureau zal nooit op die manier rekruteren via internet!