Waarom meer koppels scheiden na de zomervakantie
In BelgiΓ« lopen ongeveer vier op de tien huwelijken op de klippen. Dat zijn er heel wat, maar wat nog meer opvalt: vooral na de zomervakantie geven veel koppels er de brui aan.
Verplicht genieten
Gezinspsychologe en scheidingsbemiddelaar Monique Van Eycken bevestigt dat het ook in haar praktijk druk is in september. Maar vanwaar die piek?
Monique Van Eycken: “Gezinnen hebben al te vaak te hoge verwachtingen van de vakantie, maar ook vooral van elkaar. Leuke activiteiten doen, Γ©n goede babbels hebben Γ©n voldoende tijd maken voor de kinderen Γ©n eventuele plooien gladstrijken. Zo’n vakantie is een utopie.”
Vaak beseffen koppels – vooral met kinderen- niet hoe erg ze naast elkaar leven. Ze hebben het het hele jaar door druk en verliezen elkaar uit het oog. Plots heb je dan die vakantie waar zo naar uitgekeken wordt en waar je moΓ©t en zult genieten van elkaar. En daar wringt het schoentje: zoiets kun je niet op commando doen.
De druk zit er dus dikwijls flink op. En zat de relatie voordien al wat scheef, dan kan een verlofperiode dit niet zomaar rechttrekken. Integendeel, het maakt het vaak nog pijnlijk duidelijker. Maar omgekeerd gebeurt natuurlijk ook. Een verlofperiode kan bevestigen dat je als koppel sterker staat dan ooit.
De spreekwoordelijke druppel
Doorheen het jaar kun je elkaar als koppel makkelijker ontlopen, terwijl je op vakantie opnieuw met elkaar geconfronteerd wordt. Dan pas merk je dat je relatie misschien toch niet meer is wat je wilt, dat je de laatste tijd toch wel heel erg verschilt van elkaar.
Het komt natuurlijk ook niet door die ene vakantie, de problemen spelen vaak al langer. Maar soms zijn die dagen op elkaars lip de druppel die de emmer doet overlopen.
Scheiden: dΓ© oorzaak
Monique Van Eycken wijt zo’n situaties vaak aan het gebrek aan praten met elkaar. “Wanneer ik scheidingen afhandel, zie ik grotendeels dat het een van de partners is die de stekker eruit trekt. Vaak hoor je als reden dat hij of zij zich niet meer gehoord voelt of zichzelf niet meer kan zijn in de relatie. Terwijl de andere het niet had zien aankomen.”
Frustraties, wensen of gedachten blijven dus te lang onder de radar, waardoor voor de ene partij een scheiding vaak als een kaakslag komt en voor de andere als een opluchting.
Gouden tip tegen gebroken harten
Monique Van Eycken: “Ik hoor het zo vaak: ‘Had mij dat dan toch gezegd, ik kon hieraan werken, ik had het niet door.’ Daarom is de stap naar bemiddeling of therapie zo belangrijk. Het kan effectief scheidingen vermijden.
Mijn grootste tip voor een goede relatie? Blijven communiceren. Neem hiervoor de tijd. Reflecteer met elkaar en onthoud dat mensen veranderen. Je partner is niet meer dezelfde persoon als tien jaar geleden. En ga je op vakantie? Bespreek je verwachtingen en stel die op elkaar af. Was je partner vijf jaar geleden niet weg te slaan van het strand, dan wil hij of zij misschien nu weleens het avontuurlijke pad op.
Het is niet omdat je al jaren samen bent dat je niets nieuws meer van elkaar kunt ontdekken.”
Tips om je relatie meerΒ schwung te geven? Dat lees je hier:
- Uittesten: deze drie veranderingen verbeteren je relatie
- βIs dit het nu?β Wat is het geheim van pure liefde en een goede relatie?
- Trouwbeloften hernieuwen zit in de lift: dit doet het met je relatie
Volg ons opΒ Facebook,Β Instagram,Β PinterestΒ en schrijf je in op onzeΒ nieuwsbriefΒ om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!