7 weetjes over Pasen
Wie maakte het grootste paasei ter wereld en hoeveel kostte het duurste paasei? Vanwaar komt de traditie van paaseieren verstoppen en vanwaar komt de uitdrukking 'vijgen na Pasen'?
Pasen: een dag van familiefeesten, paaseieren en heel wat vrolijke gezichten. Wist je dit al over het vrolijkste feest van het jaar?
1. Christelijk feest
Pasen is een christelijk feest, maar met een voorchristelijke oorsprong. De Germanen vierden met Pasen het einde van de winter – verpersoonlijkt in de lentegodin Ostara (in het Duits heet het paasfeest Ostern, in het Engels Easter). De haas en de eieren staan symbool voor vruchtbaarheid en nieuw leven.
2. Lekker, zo’n eitje
Paaseieren eten heeft te maken met de vasten. Tijdens deze weken van onthouding mocht niemand eieren eten, maar de kippen waren na de wintertijd net opnieuw aan de leg en dus niet meer te stoppen. Op het einde van de vasten waren er zo veel eieren over, dat ze op tijd gekookt moesten worden om niet te bederven. En zo werd het een traditie om met Pasen (beschilderde) hardgekookte eieren te eten.
3. Duurste paasei ter wereld
De Russische juwelier Peter Carl Fabergé ontwierp aan het eind van de 19de eeuw exclusieve paaseieren in opdracht van de tsaar. Eén van zijn creaties werd in 2007 geveild voor 12,5 miljoen euro. Het is het duurste paasei ter wereld.
4. Eitjes verstoppen
Honderden jaren geleden stopten de boeren eieren onder de grond om de oogst te bevorderen. Zo is waarschijnlijk de traditie van het verstoppen van eieren ontstaan.
5. Wat een ei!
Het grootste chocolade-ei ter wereld werd gemaakt in Italië. Het ei woog 7200 kilo en was 19,6 meter hoog. Van het zwaarste ei kon je in 2012 proeven in Argentinië. Het paasei woog maar liefst 7500 kg en was 8,5 meter hoog. Een stukje chocolade, iemand?
6. Vijgen na Pasen
De uitdrukking ‘vijgen na Pasen‘ heeft ook te maken met de vasten. Gedroogde vijgen werden honderden jaren geleden al geïmporteerd en waren een lekkernij tijdens de vasten die niet op de lijst van verboden voedingsmiddelen stonden. Vijgen die na de vasten – en dus na Pasen – arriveerden, hadden niet meer dezelfde aantrekkingskracht en waren dus overbodig.
7. Zoeken, maar!
Het wereldrecord paaseieren rapen werd in 2012 verbroken in… Brussel! In tien Brusselse parken werden er maar liefst 505.000 eieren verstopt, die in een mum van tijd werden gevonden door 5500 kinderen en hun ouders. De prestatie werd opgenomen in het Guinness World Records Book.
Meer over Pasen:
- Zelf decoreren voor Pasen: 9x je interieur op z’n paasbest
- Creatief voor Pasen: 10x gezellig knutselen met de kinderen
- 3x snelle en makkelijke paasmenu’s
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!