Veilig winkelen in tijden van corona: tips om besmetting te voorkomen
Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, blijven we deze dagen massaal in ons kot. Maar om eten in huis te halen, moet je uiteraard nog altijd naar de supermarkt gaan. Pas daarom deze tips zoveel mogelijk toe om besmetting te voorkomen.
Winkelen in tijden van corona
Hoe hard je het ook probeert uit te stellen, ooit moet je toch eens naar de winkel om eten in huis te halen. Een plek waar veel mensen komen, en de kans op besmetting dus bestaat. Het virus verspreidt zich namelijk als een besmette persoon kleine druppeltjes in de lucht hoest. Adem je ze in, of raak je een besmet oppervlak aan en komen de druppeltjes door aanraking op je gezicht terecht, dan zou je ook besmet kunnen geraken.
Als maatregel laten supermarkten dan ook maar een beperkt aantal mensen gelijktijdig binnen, en vaak is het nemen van een (ontsmet) winkelkarretje verplicht om de sociale afstand van minstens 1,5 meter te kunnen houden. Dat is al goed, maar hoe zit het met de producten uit de supermarkt? Wat als een besmet persoon een verpakking aanraakt en terugzet, en jij toevallig naar dezelfde grijpt? En wat met de groentebakken waar normaal gezien gretig in wordt gegraaid?
Minder kans op besmetting: een aantal tips
Amerikaanse onderzoekers gingen na hoelang het virus op oppervlaktes overleeft. Dat lukt zo’n 24 uur op karton en tot drie dagen op plastic. Viroloog Marc Van Ranst: “In laboratoriumomstandigheden, wanneer men op een plastic oppervlak (zoals een fles afwasmiddel) een héél goed virus aanbrengt en dat dan in ideale omstandigheden bewaart, dan kan het er inderdaad een tijd op overleven. Maar in de praktijk zitten er natuurlijk geen of heel weinig virussen op. Het is dus onnodig om je daar zorgen over te maken. Elk van de verpakkingen uit de supermarkt zijn veel properder dan eender welke deurklink die je zou tegenkomen.”
Toch kun je enkele voorzorgsmaatregelen toepassen:
- Was je handen grondig met zeep en water, voor én na het winkelen.
- Raak enkel de producten aan die je koopt. Dat geldt voor groenten, fruit en brood, maar ook verpakte producten. Zo wordt de kans op besmetting bijzonder klein.
- Let erop dat je je gezicht niet aanraakt tijdens het winkelen.
- Hou voldoende afstand, minstens 1,5 meter, ook aan de kassa.
- Betaal contactloos of met bancontact. Vermijd cash uit veiligheid voor jou én de kassamedewerker.
- Schil je groenten en fruit, of was ze heel goed onder stromend water, zeker als je ze rauw opeet. Als je ze kookt, worden mogelijke virussen sowieso gedood.
- Wil je echt heel voorzichtig zijn, laat verpakte producten dan 72 uur staan vooraleer je ze gebruikt, of maak de verpakking schoon met water en zeep.
Producten invriezen, is dat nuttig?
Viroloog Marc Van Ranst: “Ik krijg veel vragen of het nuttig is om producten in te vriezen om het virus te doden. Wel, in het laboratorium bewaren we virussen in de diepvries, dus het heeft geen enkele zin.” Je producten simpelweg goed wassen voor gebruik, én er een goede handhygiëne op nahouden, is dus de boodschap.
Wat met afhaalmaaltijden of leveringen aan huis?
Omdat je met minder mensen in contact komt, kiezen heel wat mensen regelmatig voor een levering aan huis. Dat houdt uiteraard minder risico in, omdat een mogelijke besmetting enkel van de verpakking of van de bezorger kan komen. De meeste thuisleveringsdiensten hebben daarom contactloze leveringen in het leven geroepen. De bezorger zet je bestelling aan je voordeur, belt aan en zet enkele stappen achteruit. Tekenen voor ontvangst is niet meer nodig.
Ook bij afhaalmaaltijden is de kans op besmetting heel klein. Restaurants houden er een strikte hygiëne op na, waardoor het grootste risico eerder in de aanwezigheid van andere klanten schuilt. Merk je op dat er klanten voor je wachten, hou dan minstens 1,5 meter afstand of ga nog even buiten staan.
Bron: VTM Nieuws, Het Laatste Nieuws
Ook over het coronavirus:
- Sporten in tijden van corona: zo hou je het veilig en gezond
- #IKREDLEVENS: ga de strijd aan tegen corona met de drie checks!
- Angst door corona: hoe ga je om met gepieker en stress?
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!