Worden maagoperaties bij jongeren straks terugbetaald?
Drie tot vijf procent van de kinderen en jongeren in België is te zwaar. Sporten, een gezondere levensstijl, of zelfs medicatie kunnen hulp bieden. Maar dat is niet voor iedereen de succesformule en daarom vragen experten nu om maagoperaties bij jongeren onder strenge voorwaarden wel terug te betalen.
Vandaag is maar liefst een op zeven volwassenen te zwaar. Maar niet alleen volwassenen kampen met overgewicht, het komt ook steeds vaker voor bij kinderen en jongeren. Drie tot vijf procent heeft een BMI van dertig, of meer.
En zwaarlijvigheid is niet zonder risico’s. Als je overgewicht hebt, dan loop je meer risico op allerlei ziekten. Denk maar aan diabetes, hart- en vaatziekten, sommige vormen van kanker en er is een verhoogd risico op vroegtijdig overlijden.
The easy way out?
Natuurlijk kun je in eerste instantie zelf proberen om gewicht te verliezen. Door te sporten, of een streng dieet te volgen. Er bestaan zelfs medicijnen die je een duwtje in de rug geven. Maar dat is zeker niet makkelijk, want zelfs al hou je het sporten of het diëten lang vol, je hebt nooit een garantie dat je ook daadwerkelijk terug op een gezond gewicht komt. En dan kan een operatie wél een oplossing zijn.
Maar een maagoperatie wordt vandaag nog niet terugbetaald als het om een jongere gaat. Enkel volwassenen met een BMI van minstens 40, of één van 35 in combinatie met type 2 diabetes, kunnen rekenen op een terugbetaling wat betreft maagoperaties. En toch wil het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg sommige operaties wél terugbetalen, al zullen daar dan strenge voorwaarden aan verbonden zijn.
Succesvolle operatie
Het is alleszins duidelijk dat een maagoperatie voor een aanzienlijk en structureel gewichtsverlies zorgt, zeker de eerste twee jaar na de ingreep. De kans dat het gewicht opnieuw toeneemt is groot, maar toch is de operatie op lange termijn positief. Het risico op overlijden daalt, en de fysieke gezondheid wordt beter.
De laatste jaren kozen steeds meer mensen voor een maagoperatie. De voorbije zeven jaar steeg het aantal maagoperaties met maar liefst tachtig procent. Twee jaar geleden gingen meer dan 13.000 mensen onder het mes, en dat waren niet alleen volwassenen. Ook jongeren, en dan vooral de zestien- en zeventienjarigen, kiezen voor een maagoperatie.
Bron: VTM Nieuws – Beeld: Getty Images
LEES OOK:
- 1 op de 3 mensen kampt met overgewicht
- Werkende moeders hebben meer kans op kinderen met overgewicht
- Hoe erfelijk is obesitas?
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!