5 tips om een parentale burn-out te voorkomen
Na de professionele burn-out is er nu ook de parentaleย variant.ย Volgens onderzoek krijgen steeds meer ouders ermee te maken. Maar liefst 12% van de Belgische mama’s en papa’s voelen zich opgebrand en vinden van zichzelf dat ze falen in het ouderschap.
Druk, drukker, drukst
De druk op onze kinderen stijgt, maar daarmee stijgt ook recht evenredig de stress als ouder. Niet alleen voor onze kinderen, maar ook voor onszelf leggen we de lat steeds hoger. “En dat is anders dan vroeger”, stelt Lieven Migerode, klinisch psycholoog en relatie- en gezinstherapeut van het UPC in Leuven. “Ouders hebben hetย drukker dan vroeger, hebben met twee een veeleisendeย job of zijn alleenstaande ouder en werken zich te pletter om rond te komen. Ze moeten meer doen, staan vaker in de file dan ooit en hebben dus minder tijd. En dat veroorzaakt stress.”
Kwetsbaar zelfbeeld
Lieven Migerode: “Ouders die onder stress staan, is geen nieuw gegeven. Meer nog: het is iets van alle tijden. Maar we leven nu eenmaal in een samenleving waarin alles sneller, beter en mooier moet. Veel mensen willen de beste ouder zijn en meten hun zelfwaarde af aan de prestaties van hun kinderen. Ouders die in die val trappen, zijn kwetsbaarder voor ontgoocheling en op langere termijn misschien ook voor burn-out.”
De lat wat minder hoog leggen, is de boodschap. Lieven Migerode: “Perfectie bestaat niet, ook niet in het ouderschap. Sta jezelf toe om fouten te maken.”
Zo voorkom je een parentale burn-out
Wat minder (hoge) latten leggen, is dus al een mooi begin. Maar je kunt nog meer doen om het risico op een parentale burn-out in te dijken:
Onderneem leuke activiteiten
Het is belangrijk om niet alleen de noden van je gezin, maar ook die van jezelf te voeden. Las af en toe eens wat tijd voor jezelf in. Of onderneem buitenshuis eens iets leuks. Alleen, of eventueel met je kind en/of je gezin. Nieuwe ervaringen en indrukken maken je los van de dagelijkse routine die je weleens in zijn greep houdt.ย Als je leven enkel een aaneenschakeling wordt van verplichtingen, dan wordt opvoeden een stresserende onderneming.
Praat met andere ouders
Over onze twijfels als ouder praten we niet graag. Het lijkt wel een taboe. Maar net daar schuilt het gevaar. Door te praten met andere ouders over je gevoelens zul je merken dat iedere ouder een moment (of momenten) heeft dat het water eens overkookt. We moeten met zijn allen beseffen dat we ook steeds meer gebukt gaan onder de druk die we mekaar opleggen. Ouderschap mag geen competitie zijn.
Ga uit werken
Onderzoek toont aan dat mama’s die werken, al is het maar een paar uren per week, gelukkiger zijn รฉn minder vatbaar voor een parentale burn-out. Werkende mama’s blijken minder depressief รฉn gezonder te zijn. Daarnaast hebben ze ook een betere emotioneleย band met hun kinderen.
Vraag eens wat meer hulp
Als ouder zelf om hulp vragen, blijkt ook nog altijd in de taboesfeer te hangen. Het is echt niet erg om je echtgenoot, de grootouders, de babysit of de onthaalouder eens een keertje extra in te schakelen. Loslaten is de boodschap! Immers: niet de kwantiteit, maar de kwaliteit van de tijd met je kinderen telt. En die zal er vast en zeker op vooruitgaan als je zelf eens wat minder hooi op je vork neemt.
Huil af en toe maar eens lekker
Regelmatig een goed potje huilen laat de stresshormonen wegvloeien en stimuleert endorfines. Wordt het je af en toe eens te veel? Laat die tranen dus maar een keertje stromen. En denk vooral aan deze quote van Pulitzer Prijs-winnares en mama van 3, Anna Quindlen: “I wish I had not been in such a hurry to get on to the next thing: dinner, bath, book, bed. I wish I had treasured the doing a little more and the getting it done a little less.”
Meer genieten van het moment is dus ook de boodschap.
Bron: Purewow.com en De Morgen