Archeologiedagen: 10 leuke activiteiten voor geschiedenisfanaten
Om kinderen en jongeren warm te maken voor geschiedenis worden jaarlijks een paar Archeologiedagen georganiseerd. Van een archeo survival tot zeefmarathon: deze spannende activiteiten brengen je kinderen ook wat historische kennis bij.
Archeologiedagen: geef je historische kennis een boost
1. Archeo Survival in Koksijde
Kruip in de huid van een archeoloog in het Abdijmuseum Ten Duinen. Tijdens de Archeologiedagen is er een uitgestippeld parcours doorheen het museum, onderweg los je samen met je gezinsleden opdrachten op die zo uit de werkdag van een echte archeoloog zijn geplukt.
Van zaterdag 25 tot zondag 26 mei in het Abdijmuseum Ten Duinen. Reserveer vooraf je tickets via tenduinen.be.
2. Word een echte Romeinse fortsoldaat in Oudenburg
In het Romeins Archeologisch Museum van Oudenburg word je tijdens de Archeologiedagen terug gekatapulteerd naar 325 na Christus. Je bezoekt er komend weekend het vernieuwde museum met gids, gevolgd door twee workshops: zelf soldatenkost koken en militaire uitrusting.
Zondag 26 mei in het Romeins Archeologisch Museum. Meer info vind je op archeologiedagen.be.
3. Middeleeuwse opgravingen in Maldegem
Het is ondertussen twee jaar geleden dat archeologen tijdens hun opgravingen onder het Oud Koppel in Maldegem skeletten van een middeleeuws kerkhof, een middeleeuws vakwerkhuis en sporen van een herberg vonden. Nu de opgravingen afgerond zijn, kun je de expo bezoeken. Verwacht je aan belangrijke vondsten, reconstructies en delen van de opgraving in AR.
25, 26 mei en 15, 16 juni in Maldegem. Alle info op archeologiedagen.be.
4. Zeefmarathon in Gentbrugge
Zin om de handen uit de mouwen te steken? In Gentbrugge help je de archeologen een handje tijdens een heuse zeefmarathon, door de vulling van een middeleeuws spoor op opgegraven items zorgvuldig uit te zeven. Zo zie je hoe archeologische vondsten na honderden jaren onder de grond te zitten dankzij jouw hulp opnieuw het daglicht te zien krijgen.
26 mei bij De Zwarte Doos in Gentbrugge. Meer info via archeologiedagen.be.
5. Maak je eigen ijzertijd aardewerk in Boom
Ben jij graag bezig met klei? Onder begeleiding van archeoloog Roderick Geerts gaat je kroost aan de slag met klei, om zo hun eigen ijzertijd aardewerk te maken. Je leert meteen ook hoe ze tijdens de IJzertijd met keramiek werkten. En: ouders mogen ook meedoen!
26 mei in Brik Boom in Boom. Vooraf inschrijven is verplicht. Meer info via archeologiedagen.be.
6. Junior Archeologiedag in Turnhout
Voor de junior archeologen in spe is er in het Taxandriamuseum in Turnhout een speelse namiddag vol activiteiten in een doorschuifsysteem. De kleintjes amuseren zich er met een spannend voorleesverhaal, opgravingen, schieten met een kruisboog en knutselen met dierenbotten. Inclusief vieruurtje voor wie zich op voorhand inschrijft.
25 mei in het Taxandriamuseum in Turnhout. Voor kinderen tussen 4 en 8 jaar. Vooraf reserveren is aangeraden, de plaatsen zijn beperkt. Meer info via archeologiedagen.be.
7. Speur naar sporen uit het verleden in Leuven
In Leuven loopt een archeologische speurtocht die je meeneemt langs verschillende plekken in de stad. Aan de hand van zoek- en doe-opdrachten zie je de stad eens op een andere manier. De volledige route is 2,5 kilometer, al kun je ook een ingekorte versie uitstippelen langs locaties naar keuze.
Van 3 mei tot 26 mei in het stadscentrum van Leuven. De brochure haal je af in de Archeohub, een Leuvense bibliotheek ok Visit Leuven. Alle info via archeologiedagen.be.
8. Fietsen naar het verloren Kapucienenklooster in Duisburg
In Overijse trap je door de geschiedenis tijdens een fijne fietstocht. Gidsen Mia en Elisabeth nemen je mee op trot richting het Zoniënwoud, waar diep in het bos het mysterieuze Kapucienenklooster verscholen zit. Je fietst via plattelandsdorpjes Eizer en Duisburg, en wordt onderweg getrakteerd op boeiende verhalen over het verleden.
26 mei, de fietstour start aan Bezoekerscentrum Dru!f in Overijse. Meer info: archeologiedagen.be.
9. Op zoek met Emma en Otis in Maaseik
Het Archeologisch Museum in Maaseik staat een heel weekend lang in teken van de Emma- en Otis-Archeologiedagen, geïnspireerd op het kinderboek ‘Emma en Otis vinden een muntje’. Het is een laagdrempelige en speelse manier om je (klein)kinderen kennis te laten maken met de wondere wereld van archeologie. Waag je aan een spannende speurtocht of aan een levensgroot bordspel, of haal je creativiteit boven tijdens de knutselactiviteit. Aan het einde krijgen de kleine speurders een Junior Archeologie-diploma en een geschenkje als beloning.
25 en 26 mei in het Regionaal Archeologisch Museum in Maaseik. Meer info vind je op archeologiedagen.be of museamaaseik.be.
10. Een toertje geschiedenis in Tongeren
Tot slot kan natuurlijk een bezoekje aan het Gallo-Romeins Museum niet ontbreken tijdens de Archeologiedagen. Je kunt er op zondag 26 mei een korte rondleiding volgen, waarna een gids je met de bus meeneemt voor een toertje geschiedenis. Zo passeer je langs de Romeinse stadsmuur, de tempelsite, het aquaduct en een grafheuvel of tumulus. Mooi meegenomen: het Gallo-Romeins Museum bezoek je die zondag gratis, al is reserveren voor de rondleiding en bustour verplicht.
26 mei in het Gallo-Romeins Museum, Tongeren. Meer info vind je op archeologiedagen.be.
Een overzicht van alle activiteiten tijdens de Archeologiedagen vind je op archeologiedagen.be.
Meer leuke activiteiten voor kinderen:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!