Zo leert je kind centjes sparen
Met geld omgaan en sparen leer je best als je jong bent. Makkelijker gezegd dan gedaan, want kinderen zijn nu eenmaal ongeduldig van aard. Toch kunnen zij ook leren dat een beetje geduld beloond wordt. Wanneer en hoe je er best mee start, lees je hier.
Centjes sparen: is mijn kind er klaar voor?
Sparen is in de ogen van je kind een moeilijk begrip. Een kind is namelijk van nature erg ongeduldig. Toch is het belangrijk om je kind te leren dat het best loont om op iets te wachten. Geduld is een schone deugd!
Het makkelijkste moment om je kind te leren sparen is wanneer het zakgeld krijgt. Peuters en kleuters vinden centjes doorgaans niet interessant. Vanaf het eerste leerjaar, op het moment dat de kinderen leren rekenen in de klas, verandert de situatie en kun je stilaan het idee van sparen introduceren. Sommige ouders geven hun kind van 6 al wekelijks of maandelijks enkele euro’s voor in de spaarpot. Geld tellen is trouwens een heel goede rekenoefening, maar echt sparen voor iets groots zit er rond die leeftijd meestal nog niet in. Vanaf een jaar of 8 lukt dat al een stuk beter.
Extra centjes met klusjes
Naast hun zakgeld en centjes voor hun verjaardag of nieuwjaar krijgt een kind natuurlijk weinig kansen om geld te verdienen. Tenzij je er als ouder voor kiest om het sparen te motiveren door de kinderen in ruil voor een centje klusjes in huis te laten opknappen.
Hier lees je welke huishoudelijk klusjes geschikt zijn voor je kinderen.
Spaarpot vs. bankrekening
Kies je voor een traditionele spaarpot of zie je het geld liever meteen op een bankrekening staan? Dat hangt een beetje van de leeftijd van je kind af. Een spaarpot heeft het voordeel dat het erg concreet en visueel is. Je kind kan letterlijk centjes sparen en ze ook tellen. Maar op een bepaald moment is het beter om een bankrekening voor zoon- of dochterlief te openen. Wil je hen echt leren omgaan met geld? Dan is het interessant om zowel een lopende rekening als een spaarrekening te openen. Zo weten ze meteen hoeveel geld ze hebben om eens een ijsje mee te eten of een kleinigheidje te kopen en hoeveel ze al gespaard hebben voor die grotere uitgave.
Extra tips
Koop een leuke spaarpot
Of laat je kind er eentje kiezen, zo verhoog je de betrokkenheid. Zet de spaarpot op een zichtbare plaats in de kamer. Let er zeker op dat je de spaarpot makkelijk kunt openmaken, zodat je kindje tussendoor de centjes kan tellen. Misschien steken oma en opa er wel een extra centje in de volgende keer dat ze op bezoek komen?
Stel een realistisch doel
Wil je kind graag een nieuw spel voor zβn spelconsole of het laatste nieuwe Lego-bouwpakket, hang dan een foto van wat hij graag wil in de kamer of met een magneetje op de koelkast. Zo wordt hij elke dag herinnerd aan zβn doel. Zorg er in het begin voor dat dit realistisch is. Het laatste wat je wilt is dat je kind bij de eerste poging al ontmoedigd raakt.
Tip: extra aanmoedigen kan door bijvoorbeeld zelf de helft bij te leggen.
Alle centjes gespaard?
Dan is het tijd om er iets leuks van te maken! Trek samen naar de winkel om te gaan kopen wat er al zo lang op het wenslijstje stond. Na een positieve ervaring, zijn ze de volgende keer net iets makkelijker te overtuigen om te sparen.
Succes!
Bron: wikifin.be, oudersvannu.nl
NOG MEER (BE)SPAARTIPS:
- 30 manieren om te sparen voor de baby die op komst is
- Besparen op de inrichting van je babykamer: 7 tips
- 8 gemakkelijke tips om te besparen op de boodschappen
Volg ons opΒ Facebook,Β Instagram,Β PinterestΒ en schrijf je in op onzeΒ nieuwsbriefΒ (onderaan de homepage)Β om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!