Klopt het dat cyberpesten even schadelijk is als offline pesten?
Klopt het dat cyberpesten even schadelijk is als offline pesten? Deze vraag stelden we aan Telidja Klaï, expert rond alles wat met kinderen en media te maken heeft.
Wie is Telidja?
Telidja Klaï studeerde in 1997 af als klinisch kinder- en ontwikkelingspsychologe aan de VUB. Haar doctoraat schreef ze over de communicatie tussen ouders en kinderen over relaties en seksualiteit. Telidja is een expert rond alles wat met kinderen en media te maken heeft. Zo ook over cyberpesten.
Vandaag is Telidja werkzaam als aanbodverantwoordelijke en huispsychologe bij kinderzender Ketnet. Samen met een team van specialisten is ze verantwoordelijk voor de selectie, coproductie en aankoop van alle kinder- en jeugdreeksen die de zender maakt en/of uitzendt én bepaalt ze mee de kernwaarden die Ketnet als ‘zender voor kinderen’ wil voorstaan en uitdragen.
Pesten vs cyberpesten
WAT IS PESTEN?
Volgens ‘Van Dale’ is pesten een systematische, psychologische, fysieke of seksuele handeling van geweld door een leerling of een groep leerlingen ten opzichte van een of meer klasgenoten, die (niet langer) in staat is/zijn zichzelf te verdedigen.
WAT IS CYBERPESTEN?
Cyberpesten of digitaal pesten is pesten via e-mail, het zonder toestemming plaatsen van intieme of gemanipuleerde foto’s op internet, bedreigingen per sms. Deze nieuw vorm van pesten is venijnig vanwege de anonimiteit, het ontbreken van getuigen en de soms verregaande consequenties. Het slachtoffer voelt zich machteloos en angstig.
Meer over pesten:
- Cyberpesten op TikTok baart scholen zorgen
- Zeg nee tegen pesten met STIP IT!
- Juf legt impact pesten uit met appels
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!