Daarom is een goede vader-dochterrelatie zo belangrijk
Over de band tussen moeders en dochters is al veel geschreven, maar ook die van een vader met zijn dochter is uniek en verdient daarom net zoveel aandacht.
Moeders zullen altijd die speciale band en voorbeeldfunctie hebben, maar vandaag de dag nemen papa’s een veel grotere rol in wat de opvoeding van de kinderen betreft. Een betrokken vader heeft alleen maar voordelen voor de kinderen, ook voor meisjes. Toch worden we nog heel vaak geconfronteerd met beelden van vrouwen die de belangrijkste opvoedkundige taken opnemen, die samen met de dochter gaan shoppen of haar troosten als ze verdrietig is. En dat is jammer.
Het belang van een goede vader-dochterrelatie
De Amerikaanse psychologe Linda Nielsen deed al heel wat onderzoek naar de vader-dochterrelatie en schreef er verschillende boeken over. Wat de opvoeding betreft, zijn er doorgaans wel wat verschillen tussen mama en papa. Terwijl een moeder haar kind vaker in zijn comfortzone houdt, zal papa meer uitdagen. Ze spelen wat wilder en zijn minder bezorgd als de kinderen iets zelf willen proberen. En dat heeft positieve gevolgen in het latere leven. De dochters die een goede band hebben met hun vader, hebben namelijk meer zelfvertrouwen, minder stress en minder kans op een depressie. Ze zijn vaker verantwoordelijk voor hun eigen succes en geluk, en dat deels door een betrokken vader.
Ben je bezorgd dat je dochter misschien verkeerde vriendjes of mannen kiest? Of ben je bang dat bepaalde jongens misschien seksueel misbruik van haar zullen maken? Wel, onderzoek toont aan dat ook deze dingen meer te maken hebben met de vader-dochterrelatie dan je zou denken.
Hoe je als dochter met je vader omgaat, leert je veel over hoe je kunt praten met mannen en hoe je je eigen grenzen en behoeften aangeeft. Onderzoeken tonen aan dat dochters die een goede relatie met hun vader hebben, meer kans hebben om wanneer ze volwassen zijn een even goede en gelijkwaardige relatie te hebben, waarin ze duidelijke grenzen durven stellen maar ook hun emoties durven tonen.
Betrokken vaders praten meer met hun dochters, ook over moeilijkere onderwerpen als vriendjes of seks. Ze kunnen beter uitleggen hoe jongens denken, en maken hun dochters weerbaarder waardoor ze makkelijker neen kunnen zeggen.
Vader even betrokken als moeder?
Het is dus duidelijk dat een goede vader-dochterrelatie erg belangrijk is. Maar waarom zijn nog niet alle vaders even betrokken als moeders? Het is niet alleen een kwestie van niet willen. Er heerst namelijk nog steeds het idee dat moeders, dankzij het zogenaamde moederinstinct, beter aanvoelen wat een kind nodig heeft, zeker als het om een meisje gaat.
Logisch ook, de moeder spendeert van in het begin meer tijd met het kind, gewoon omdat dit in onze maatschappij zo geregeld is. Zij geniet van moederschapsrust en zal ook makkelijker ouderschapsverlof opnemen. Een valse start voor de vaders.
Die ongelijkheid houdt vaak even aan en daar zijn wij moeders ook deels verantwoordelijk voor. Want geef toe, hebben we niet vaak kritiek op hoe vaders het aanpakken? Of controleren we nadien of ze het wel goed gedaan hebben? Niet goed voor het zelfvertrouwen van papa’s!
Gelukkig is het nooit te laat om aan die vader-dochterrelatie te werken. Dochters hebben hun vaders nodig als ze klein zijn, maar evengoed als ze 30, 40 of 50 zijn.
Bronnen: ncfamily.org, vision.org, psychologiemagazine.nl
Meer lezen:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!