Deze dingen van vroeger kennen je kinderen vast niet
βMama, kunnen we gezellig een film kijken?β, vragen ze lief. En twee minuten later staat de laatste nieuwe Disney-film te spelen op het grote scherm. Weten zij veel dat we hiervoor vroeger naar de videotheek in de stad moesten? De wereld is niet blijven stilstaan sinds wij kind waren. Herken jij deze dingen van vroeger nog?
Dingen van vroeger: ken jij ze nog?
De videocassette
Tegenwoordig is het allemaal Netflix of Disney+ wat de klok slaat. On demand kijken of streamen is een ware hit. Zin in de nieuwste Disney-film? Check. Of die populaire tienerreeks waar iedereen het in de klas over heeft? Check! Je hoeft er zelfs de deur niet voor uit. Alles is via een simpele klik toegankelijk.
Dat was vroeger wel wat anders! Kindertelevisie begon pas na het journaal van zes uur βs avonds en op zondagmorgen had je Samson en Gert. Wilde je op een ander moment genieten van een filmpje? Dan was er de videocassette. Zoβn groot onpraktisch ding dat in de videorecorder ging. De cassette kon je in de winkel kopen of huren in de videotheek. Een soort bibliotheek, maar dan voor films in plaats van boeken. Als je geluk had, verkochten ze er ook snoep en popcorn. Zo was je meteen helemaal in the mood voor een heerlijke filmnamiddag. De dingen van vroeger … best gezellig, toch?
De vaste familietelefoon
βHallo, het is hier met Annelies, is Karen thuis alsjeblieft?β. Ja, zo ging het in het pre-smartphone tijdperk. Er bestond geen gsm, dus als je je vriend of vriendin wilde bellen, draaide je het nummer van de vaste familietelefoon. Eentje per gezin, dus als je broer of zus al aan de lijn hingen, kon je het schudden.
Dat er meermaals ruzie werd gemaakt voor de telefoon, zal je dus niet verbazen. De plaats ervan was ook een discussiepuntje, want de vaste telefoon stond meestal in de woonkamer. Van privacy was er al helemaal geen sprake! Dat veranderde gelukkig toen de draagbare telefoon op de markt kwam. Die kon je tenminste onbeschaamd mee naar je slaapkamer nemen!
Oh ja, en onderweg had je natuurlijk ook geen smartphone. Moest je iemand dringend contacteren? Dan kon je op zoek naar de dichtstbijzijnde telefooncel. En hopen maar dat je voldoende kleingeld op zak had!
De encyclopedie
Het makkelijkst te omschrijven als Wikipedia of Google in boekvorm, of liever: een hele boekenreeks. Op de onnozelste vraag die we ons vandaag de dag stellen, kent Google het antwoord. Typen hoeft zelfs niet meer. Een simpele ‘hey Google’ met daaropvolgend je vraag is voldoende voor de assistent om een antwoord te formuleren. En alsof dat nog niet eenvoudig genoeg is, deed onlangs artificiΓ«le intelligentie zijn intrede. Intussen is ChatGPT, de slimme chatbot die op een natuurlijke manier met je kan praten, ook helemaal ingeburgerd. Je kunt de tool vragen stellen of hulp vragen bij het oplossen van een probleem, ChatGPT antwoordt in menselijke taal.
Hoe ging het dan vroeger? Wel, toen moest je beroep doen op wat er in naslagwerken en boeken te vinden was. In de boekenkast van de meeste gezinnen vond je zoβn encyclopedie die je meer uitleg gaf over een bepaald onderwerp. In de jaren β90 verschenen de eerste digitale exemplaren op CD-rom. Wat een vooruitgang!
De wegenkaart
Zonder Waze of Google Maps zijn we tegenwoordig letterlijk verloren. Kun je je voorstellen dat onze ouders een heuse wegenkaart moesten uithalen als ze ergens naartoe wilden gaan waar ze de weg niet kenden? Serieus, zoβn gigantische lap papier die altijd in de weg zat en die je nooit meer op dezelfde manier opgeplooid kreeg.
Bovendien moest je nog een serieus staaltje kunnen kaartlezen, want anders stond je nog nergens. Je kunt je voorstellen dat er heel wat extra kilometers gereden werden als mama of papa de kaart verkeerd geΓ―nterpreteerd hadden. De weg vragen, dat deden ze ook. Raampje open en elke onwetende voorbijganger bestoken met vragen. Wat een verademing toen de eerste GPS geΓ―ntroduceerd werd!
Nog meer dingen van vroeger:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!