Dit doe je best als je je kleuter betrapt op een leugen
Je kleintje dat – tot tranen toe – beweert dat ie niet aan je chocoladereep gepeuzeld heeft, terwijl zijn mondje besmeurd is met chocolade. Waarom nemen kinderen vaak een loopje met de waarheid? En hoe voorkom je dat het zich ontpopt tot het nieuwe super-liege-liegebeest?
Een onschuldig leugentje om bestwil? Of betrap je je kleintje vaker op leugens? Op zich meer dan normaal, volgens schrijfster en opvoedster Janet Lansbury.
Fantasie of werkelijkheid?
“Kinderen kunnen tot een jaar of zeven geen onderscheid maken tussen fantasie en werkelijkheid”, vertelt Lansbury. Beweert je kind dat ie een fee in de tuin heeft gezien? Hoe gek het verhaal ook klinkt, het is er zich niet van bewust dat haar verhaal geen steek houdt. “Jonge kinderen kunnen niet objectief naar de waarheid kijken, en maken nog geen onderscheid tussen verzinsels en verlangens.”
Ook het verband tussen oorzaak en gevolg is voor jonge kinderen nog niet duidelijk. Als een peuter beweert dat hij je vaas niet gebroken heeft – terwijl het voorval voor je eigen ogen gebeurde, beseft hij nog niet wat zijn daden teweegbrengen. “Pas vanaf vijf jaar kunnen kleuters je met opzet om de tuin leiden om straf te ontlopen. Maar het verschil tussen fantasie en werkelijkheid zal pas een tweetal jaar later helemaal doordringen”, aldus Lansbury.
Zo reageer je het beste:
Wees (deels) fier
Volgens een onderzoek van The New York Times is er een duidelijke verklaring waarom het ene kind sneller en meer liegt dan het andere. Alles wijst op creativiteit én intelligentie. Kinderen die op jonge leeftijd een draai geven aan de waarheid of zelfs details verzwijgen, zouden later slimmer zijn en goede sociale vaardigheden hebben als volwassene. Al moet je het liegen niet toejuichen, natuurlijk!
Houd het luchtig
Vanaf 2 jaar durven je kinderen je al eens te testen. Zien in hoeverre ze je kunnen foppen. Laat je niet vangen, maar ga er licht over: “Oei, de hond is buiten. En jij hebt hem niet buiten gelaten? Mysterieus.” Op deze manier speel je de leugen om de waarheid te achterhalen. Je kind overladen met vragen maakt het enkel angstiger, waardoor ie de volgende keer minder geneigd zal zijn om de waarheid te vertellen.
Moedig aan
In sommige gevallen is het wel belangrijk om de waarheid te weten, zeker als de veiligheid van je kind of iemand anders in gedrang komt. Bijvoorbeeld wanneer je kind een speeltje ingeslikt zou hebben.
In plaats van je kind met harde hand aan te pakken, moet je het aanmoedigen om de waarheid te vertellen. Dit doe je bijvoorbeeld door te benadrukken dat je niet boos zult zijn omdat hij of zij gelogen heeft, maar dat je echt de waarheid moet weten, en hoe fier je zou zijn.
Blijf kalm
Wanneer je kleuter je bewust een leugen op de mouw speldt, roep hem dan op het matje en leg uit waarom je zijn gedrag niet leuk vindt. Je kunt hem eventueel een straf geven, maar waak er wel over dat die niet te zwaar is, zodat je kind de volgende keer niet bang is om de waarheid op te biechten. Een andere tip: geef zelf het goede voorbeeld!
Bron: Purewow.com. Beeld: Shutterstock