Familieherinneringen bewaren: zo gaat er niets verloren
De beste recepten van oma, het memorabele weekendje weg met de neven en de nichten, de jaarlijkse gezinsvakantie of het jubileum van de grootouders. Magische momenten, die hou je liefst zo levend mogelijk. We delen graag onze beste tips om jouw familieherinneringen te bewaren, zodat er absoluut niets verloren gaat.
Familieherinneringen bewaren
Maak een memory box
Je kent ze vast wel, de doosjes vol herinneringen die je maakte voor je kind, vol spulletjes van die eerste jaren. Maar wie bepaalt waar het stopt? Het idee van de mooie doos vol memories of herinneringen is namelijk niet gebonden aan een speciaal moment of een bepaalde tijd. Waarom maak je er niet eentje voor jezelf, of voor elk lid van het gezin? Misschien wil je graag enkele spulletjes bewaren van je overleden oma? Of een box maken voor speciale gelegenheden, zoals een lentefeest, een trouwfeest of een onvergetelijke vakantie? De mogelijkheden zijn eindeloos!
Wat stop je in een memory box?
- foto’s
- kaartjes of brieven
- dagboek
- rapport of certificaat
- speciale knutselwerkjes
- paspoort dat verlopen is (als er stempels in staan van de landen waar je geweest bent)
- …
Enkele tips:
- kies een mooie, maar niet al te grote doos (je moet de memory box nog makkelijk kunnen dragen)
- houd de box up-to-date. Ga er m.a.w. om de zoveel tijd eens door. Als je nieuwe dingen toevoegt, is het tijd om te kijken of er niets uit mag of moet. Misschien zijn er dingen beschadigd, vind je ze niet langer de moeite om te bewaren, of heb je er veel van?
- voorzie een lade van een kast om dingen in te bewaren die je potentieel in de herinneringendoos wilt stoppen. Je hoef je de box niet voor het minste uit te halen én heb je ruimte voor een tweede screening op het moment dat je de spullen daadwerkelijk wilt opbergen.
Creëer je eigen familie dagboek
Inderdaad, net zoals je dagboek met een slotje dat je vroeger in de schuif van je nachtkastje of onder je matras verstopte. Maar dan digitaal. Het enige dat je nodig hebt is een computer, papier en een printer. En een mooie map om alles in te bewaren. Je kunt het een beetje vergelijken met een fotoboek dat je elk jaar maakt, met als grote verschil dat de nadruk bij het familie dagboek op de tekst ligt.
Enkele tips:
- maak er een gewoonte van om bijvoorbeeld in het weekend of op maandag te schrijven over wat er de afgelopen week is gebeurd.
- vergeet de kleine dingen niet, die zijn namelijk vaak het leukst. Deed je zoon of dochter iets geks of vertelden ze iets grappig, schrijf het op! Vaak vergeten we die kleine dingen, maar het zijn net deze momenten die ons achteraf doen lachen.
- lukt het niet deze week, ga dan gewoon verder met de volgende. Het heeft geen zin om steeds achter de feiten aan te lopen. Zo raak je gefrustreerd en ben je eerder geneigd om er vroegtijdig mee te stoppen.
- gebruik je smartphone. Zit je ergens te wachten, typ dan gerust in wat je te binnen schiet. In een notitieapp of gewoon in een e-mail. Zo hoef je thuis alleen nog maar te copy pasten.
- check de foto’s op je telefoon. De beste manier om een overzicht te krijgen van de week is om door je camera roll te scrollen. Ook al is het een dagboek en geen fotoboek, af en toe een leuk beeld toevoegen maakt het geheel leuk en luchtig.
Familieherinneringen bewaren in een tijdscapsule
Heb je al gehoord van een tijdscapsule? Het idee lijkt op het eerste gezicht op een memory box, maar het grote verschil is dat je naar een bepaald moment toe werkt. De 60ste verjaardag bijvoorbeeld, een huwelijksverjaardag of het moment dat je voor de eerste keer grootmoeder- of vader wordt.
Hoe begin je eraan?
- Kies een plek waar je je tijdscapsule kunt bewaren. Duid ook iemand aan die hierover waakt. Verhuizen jullie, denk er dan aan om de capsule mee te nemen.
- Zoek een doos of kist die dienst kan doen als capsule. Ga liefst voor een waterdichte variant waar geen ongedierte in kan. Welk materiaal je kiest, hangt natuurlijk ook af van de plek waar je de capsule gaat bewaren.
- Bepaal wat erin mag. Dit is niet enkel het leukste, maar ook spannendste moment. Breng het hele gezin (of de hele familie?) samen voor een heuse brainstormsessie. Stop er dingen in die typisch zijn voor een bepaalde periode. Misschien is het ook leuk om er een tijdschrift of krant in te stoppen of een kas etiketje van de supermarkt. Zo zie je meteen hoe de prijzen geëvolueerd zijn.
- Klaar! Bewaar de capsule nu op de afgesproken plaats.
Bronnen: Pinterest, livingwellspendingless.com
Misschien ook interessant:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!