Heeft je kind moeite om zich te concentreren? Dit kan helpen
Het is geen uitzondering meer: steeds meer kinderen gebruiken een hoofdtelefoon in de klas om zich beter te kunnen concentreren. Ook thuis komen deze geluiddempende oorkappen goed van pas. Zie jij de voordelen?
Drukte alom
Ken je het gevoel nog: een druk kantoor waar je ene collega honderduit vertelt over wat ze gisteren heeft klaargemaakt, een andere al een half uur aan de telefoon hangt en nog een andere nerveus over en weer loopt? Hectisch dus. En niet altijd makkelijk om je te concentreren.
En zo zijn er ook kinderen die in een drukke klasomgeving met 25 klasgenootjes moeite hebben om zich te focussen op hun taken. In dat geval kan een hoofdtelefoon die het geluid dempt een fijn hulpmiddel zijn.
Hoofdtelefoon om je te concentreren: in de klas
Sommige kinderen hebben moeite om zich te concentreren in de klas als gevolg van bijvoorbeeld AD(H)D, maar ook kinderen zonder een specifieke diagnose kunnen last hebben van de dagelijkse drukte. De klassen van vandaag zijn ook niet meer de stille omgeving waar enkel de juf of meester het voor het zeggen heeft en dat is maar goed ook.
Maar naast verschillende mogelijkheden brengt de huidige klas ook uitdagingen met zich mee. Zo kan het zijn dat een deel van de leerlingen zelfstandig aan het werken is, terwijl de juf andere kinderen helpt. Het is dan niet altijd evident om je aandacht bij je taken te houden terwijl er zoveel andere dingen gebeuren in de klas. Een geluiddichte koptelefoon kan helpen. Deze dempt het omgevingsgeluid waardoor je kind zich beter kan concentreren.
Ook nuttig voor thuis
Een dergelijke hoofdtelefoon bewijst vaak ook z’n nut thuis, als je kind huiswerk maakt of studeert voor een toets. Bepaalde kinderen zitten namelijk liever dicht bij mama of papa aan de keukentafel in plaats van alleen in hun kamer om huiswerk te maken. Heeft je kind die nabijheid nodig, maar raakt zoon of dochter makkelijk afgeleid door omgevingsgeluiden? Dan kan zo’n koptelefoon soelaas bieden.
Vergeet niet dat het gaat om een hulpmiddel en dat de tijdspanne waarin een kind zich kan concentreren relatief kort is. Kinderen tussen 6 en 13 jaar kunnen zich gemiddeld 10 tot 20 minuten concentreren op een taak. Zorg dus voor voldoende afwisseling!
Hoofdtelefoon met muziek?
Een hoofdtelefoon die de omgevingsgeluiden dempt kan een grote hulp zijn, maar sommige kinderen vinden het leuk om met (rustige) muziek te werken of te studeren. Dit is afhankelijk van kind tot kind, maar wat voor alle kinderen geldt is dat die kleine oren die in volle groei zijn beschermd moeten worden. Gelukkig bestaan er koptelefoons speciaal voor kids met een volumebegrenzer zodat je niet bang hoeft te zijn voor gehoorschade.
Welke koptelefoon je best kiest voor je kind, lees je hier.
Op zoek naar geluiddempende oorkappen?
Bronnen: alpine.nl, love2bemama.com
OOK INTERESSANT VOOR JOU:
- ADHD: hoe herken je het én wat doe je eraan?
- Daarom is lezen belangrijk voor je kind
- Luisterboeken: 5 originele sprookjes om naar te luisteren
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!