In verbinding met je puber? Zo blijf je in contact
Met een puber in huis zijn rollende ogen en slaande deuren bijna dagelijkse kost. In verbinding blijven met je kind is erg belangrijk, maar tegelijk zo uitdagend in deze moeilijkere fase. Hoe pak je het aan?
In de puberteit merk je dat je kind zich stilaan wil losmaken van jou als ouder, maar tegelijkertijd heeft hij jou nog nodig. Die tweestrijd zorgt soms voor verwarring, niet enkel bij je tiener, maar ook bij jou. Terwijl je kind steeds meer stappen zelfstandig zet in de wereld, moet jij ook wennen aan die nieuwe rol. Want het is niet omdat je geen controle meer hebt op alles wat ze doen dat je overbodig bent, integendeel! Die verbinding met je puber is cruciaal. Maar hoe doe je dat best?
Toon interesse en maak tijd
Interesse tonen in waar je puber mee bezig is, lijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Je bent niet meer mee met de laatste nieuwe trends en misschien is dat maar goed ook. Je wilt immers niet dat je tiener je voor je gaat schamen omdat je probeert jong te blijven. Neen, met interesse tonen bedoelen we dat je weet waar ze mee bezig zijn. Vraag hen wat hen bezighoudt en luister met volle aandacht naar wat zij te vertellen hebben.
Dat laatste lijkt eenvoudig, maar hoe vaak gebeurt het niet dat ze iets komen vertellen op een moment dat jij net met iets anders bezig bent. ‘Nu even niet, schat’, is goedbedoeld, maar soms is het momentum dan gepasseerd. Vraag je dus af of datgene waar je mee bezig bent écht zo belangrijk is en of je het niet later kunt doen. Komt het écht niet uit, geef dan duidelijk aan dat je nu even druk bezig bent, maar er later graag op terugkomt.
Wist je trouwens dat de beste gesprekken met je puber vaak ontstaan terwijl jullie bezig zijn met dagdagelijkse dingen? De afwas doen bijvoorbeeld, of lekker samen koken. Ook een autorit werkt prima. Er is weinig tot geen afleiding, niemand kan ergens heen en je hoeft geen oogcontact te maken.
Stel grenzen, maar leg ook uit waarom
Omdat ik het zeg is geen antwoord op waarom iets moet of niet mag. Grenzen stellen is heel normaal, ook bij tieners en pubers. Maar net zo belangrijk als die regels is het waarom. Er ontstaat pas verbinding als je jouw gevoelens ook durft benoemen. Leg gerust uit dat ook jij soms onzeker bent of ongerust, zeker als je tiener steeds later thuiskomt. Gaat hij op stap, dan brengt een afgesproken uur waarop hij thuis moet zijn rust en zekerheid voor jou. Je puber zal veel beter begrijpen waarom.
Blijf positief en toon je liefde
Soms verloopt het contact wat moeizamer en bestaat de kans dat je in een negatieve spiraal belandt. Op zo’n moment is het echter belangrijk om positief te blijven. Het lijkt misschien zo dat je tiener het op jou persoonlijk gemunt heeft, maar in de meeste gevallen is dit niet het geval en worstelt hij met de situatie of met zichzelf. Het is net omdat ze zich veilig voelen thuis dat ze het al eens durven uithangen.
Net dan is het belangrijk om jouw onvoorwaardelijke liefde te tonen en hen duidelijk te maken dat ze altijd bij jou terechtkunnen, wat er ook gebeurt. Praten ze met jou over dingen die verkeerd zijn gegaan, ga hen dan niet meteen veroordelen. Je mag uiteraard aangeven dat je bezorgd bent, maar wees ook blij met hun eerlijkheid. En blijf complimentjes geven over de dingen die wél goed gaan.
Bronnen: leefmagazine.be, demamagids.nl, cjg043.nl
Meer tips:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!