Kidskwesties: “Is 12 jaar een goede leeftijd om mijn zoon een smartphone te geven?”
Kinderpsychiater Lieve Swinnen beantwoordt voor Libelle vragen die elke moeder zich vroeg of laat weleens stelt. Deze week…
“Is 12 jaar een goede leeftijd om mijn zoon een smartphone te geven? Enerzijds kan ik hem dan altijd bereiken, anderzijds vind ik hem nog zo jong…” HEIDI (40)
Dit zegt Lieve Swinnen:
Om hierop te antwoorden, geef ik graag even een voorbeeld uit mijn praktijk. Vorig schooljaar had ik een gesprek met Ali. Hij was aan het aftellen naar het moment dat hij in het middelbaar mocht starten. Ik vond ook dat hij daar aan toe was, hij was klaar voor het ‘grote’ werk. Ieder uur een andere leerkracht, kennismaken met technologische en exacte wetenschappen, nieuwe vrienden maken… Ali was wat uitgekeken op die lokale basisschool, dacht ik. Maar nee, daar ging het voor hem niet over. “Dan krijg ik eindelijk een gsm”, glunderde hij.
Het is een goed voorbeeld van hoe belangrijk het voor jongeren is om een eigen smartphone te hebben. De overgang van de lagere school naar de middelbare school is op dat vlak een scharniermoment, en dat is al enkele jaren zo, zo blijkt uit de cijfers. In 2016 hadden twee op de drie jongeren een data-abonnement, overal online is de trend.
Nu, wat je kind wil is één ding, maar doe je daar als ouder dan ook best aan mee? Het antwoord is ja. Voor kinderen van nu is digitaal heel normaal. Het begint al op heel jonge leeftijd: peuters kunnen swipen als de besten, en het houdt nooit meer op. Deelnemen aan de digitale wereld is een must geworden. Ook op school wordt erop ingespeeld – denk aan bingel, smartschool… Maar bovenal is die digitale wereld voor je puber vaak dé manier om te communiceren, en het zou ondenkbaar zijn dat dat niet kan.
De overgang naar het middelbaar is een goed moment om hen toegang te geven tot die online wereld, maar dat vraagt wel wat voorbereiding. Mediawijs opvoeden heet dat. Voor de leeftijd van twaalf jaar coach je vooral: voordoen, samen oefenen en je kind leren om te gaan met die nieuwe online vrijheid. En dan komt het loslaten, waarbij je oprechte interesse toont voor hun leefwereld en tegelijk de nodige controle houdt over tijd en activiteiten. Daarbij gebruik maken van controlemogelijkheden zoals filters, het blokkeren van bepaalde sites… is nog steeds een goed idee.
Altijd bereikbaar?
Ik wil het toch nog even hebben over die bereikbaarheid. Op dat vlak maak je je beter niet te veel illusies. Pubers houden immers van blikdicht. Ze delen hun gedachten en emoties niet met iedereen (lees: met ‘bemoeizuchtige’ ouders). Het is een illusie dat een eigen smartphone ervoor zorgt dat jij als ouder meer controle hebt. Begin al maar te wennen aan de uitspraak: ‘Mijn batterij was plat.’ En dat is soms maar goed ook. Mijn eigen zoon Olivier en zijn vriendin Zoë trekken op dit moment de wereld rond. Het is fijn dat we ze online kunnen volgen via hun blog (weleaf.nl). Ieder dorpje verkennen we mee via Google Maps, we volgen hun koers als ze al zeilend de oceaan oversteken. En we voeren gretig WhatsApp-gesprekken; die laten ook hun budget ongemoeid. En toch… toch denk ik ook heel regelmatig: ik moet niet álles kunnen volgen – ik mag er bijvoorbeeld niet aan denken dat mijn zeezieke zoon ergens ronddobbert op de oceaan. Laat gewoon bij tijd en stond even weten dat alles goed is… dat is het allerbeste voor ieder moederhart.
Meer lezen?
Lieve Swinnen schreef samen met communicatiespecialist Stefaan Lammertyn het boek #Help!Mijnkindleeftonline (€ 19,99, uitg. Van Halewyck). Je vindt het vanaf augustus in de boekhandel.
LIEVE SWINNEN • getrouwd met Ignace en mama van drie volwassen zonen • houdt van zwemmen, wandelen, lezen en Candy Crush • grote fan van Justine Henin (nog steeds)
• karakter: druk en impulsief • heeft haar eigen praktijk, De Hoeksteen.
Lees ook:
- Te veel op de smartphone? 3 gezinstips van een internetexpert
- Deze simpele truc helpt tegen je smartphoneverslaving
- Worden ouders te vaak afgeleid door hun smartphone?