Staycation met kinderen: Eerste hulp bij blauwalgen
Tijdens warme dagen in de zomer zijn ze nooit echt uit het nieuws weg te denken: de blauwalgen. En terecht, hun giftige bestanddelen kunnen je zwempartijtje, en dat van je kinderen, letterlijk in het water doen vallen. Toch ermee in aanraking gekomen? Wij vertellen je wat je best doet.
Wat zijn blauwalgen?
Toegegeven, het is verwarrend, maar blauwalgen zijn helemaal geen algen. Ze zijn ook niet allemaal blauw van kleur. Het zijn bacteriën, cyanobacteriën om precies te zijn. Vaak zijn ze blauw, maar alle kleuren van groen tot bruinrood zijn mogelijk.
Ze komen overal in onze streken voor, maar vooral als het warm is kunnen ze overvloedig gaan woekeren. Tijdens een algenbloei vormen de blauwalgen een drijvende laag op het water. De bacteriën die zich onderaan deze laag bevinden sterven af en zo komen de giftige stoffen die ze bevatten in het water terecht.
Zijn blauwalgen giftig?
Als je kind met blauwalgen in aanraking komt, kan het huiduitslag, jeuk of netelroos krijgen. De ogen raken bovendien geïrriteerd, gaan daardoor tranen, rood worden en branderig aanvoelen.
Ademt je kind tijdens de waterpret wat nevel in? Dan is keelpijn, hoesten en irritatie van de luchtwegen mogelijk. Heeft zoon- of dochterlief een voorgeschiedenis van astma? Wees dan extra op je hoede. Het inademen van deze nevel kan een astma-aanval uitlokken.
Wat doe je als je met blauwalgen besmet raakt?
Na het zwemmen in door blauwalgen gecontamineerd water, laat je je kind best een uitgebreide douche nemen. Vergeet de ogen en oren niet grondig uit te spoelen als ze geïrriteerd zijn na een zwempartijtje en een oogarts te consulteren indien de symptomen niet verdwijnen na het spoelen.
Eventuele maag- en darmklachten gaan meestal over na één tot twee dagen. Bij aanhoudende symptomen neem je best contact op met je huisarts. Ga onmiddellijk naar het ziekenhuis of bel 112, mocht je kind ademhalingsproblemen krijgen.
Meld blauwalgen
Verwittig het gemeentebestuur of de eigenaar als het zwemwater een vreemde kleur heeft, als er een gekleurde stinkende laag op het water ligt of als je kind ziektesymptomen vertoont na een zwempartijtje.
Bron: Antigifcentrum
Meer waterpret:
- Goeie vraag: vanaf wanneer mag je baby in een zwembad met chloor?
- Het coolste én koelste waterspeelgoed voor kleine kinderen
- 10x snoezige waterschoenen voor je peuter of kleuter
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!