Je kind leren schaken? Niets dan voordelen voor het brein
Schaken zit in de lift. Steeds meer (jonge) kinderen willen dit denkspel dat vroeger voornamelijk voor nerds was onder de knie krijgen. Of het nu gaat om het bordspel of de digitale variant, je kind leren schaken heeft niets dan voordelen voor het brein.
Schaken: dit leer je ervan
Concentratievermogen en geduld
Je aandacht ergens bijhouden is voor veel kinderen tegenwoordig erg moeilijk. Smartphones en andere schermpjes zorgen al te vaak voor afleiding, waardoor zich langere tijd concentreren steeds moeizamer verloopt. Door te schaken train je als kind op een leuke manier je concentratievermogen.
Naast je aandacht erbij houden is ook rustig blijven onontbeerlijk als je een partijtje schaak wilt winnen. Ook onder druk. Als je een spel speelt waarbij je slechts een bepaalde tijd hebt om een zet te doen, moet je beslissen wat je gaat doen voor de tijd op is.
Geduld is een schone deugd, zeggen ze, en dat geldt ook in het schaakspel. Je moet niet enkel je focus kunnen houden om het spel te kunnen winnen, maar vaak ook geduldig zijn. Een spelletje kan op twintig minuten voorbij zijn, maar kan ook uren duren. Het is de kunst om niet te snel te willen zijn of het spel in zo weinig mogelijk moves uit te spelen.
Denkvaardigheden
Als je wilt schaken, dan heb je je brein meer dan nodig, want met geluk alleen kom je er niet. Schaken is een denksport die je leert logisch nadenken en problemen oplossen op het moment zelf. Als schaker moet je in staat zijn om snel te beslissen welke zet je het beste resultaat oplevert. Een studie uitgevoerd bij schoolkinderen leert ons dat een enkele week schaakinstructie het probleemoplossend vermogen significant verbetert.
Om goed te worden in schaken is het belangrijk om abstract te kunnen redeneren. Door het spel te spelen leer je om bepaalde patronen te herkennen en op basis hiervan strategieën te ontwikkelen.
Verschillende stappen vooruit kunnen denken, creatief zijn en kunnen schakelen zijn eveneens vaardigheden die je nodig hebt als je je partijtje schaak wilt winnen. Zet je tegenstander een onverwachte move, moet je snel kunnen redeneren en van tactiek veranderen.
In je verdere leven
Alle voorgaande vaardigheden helpen je enorm vooruit op school en met huiswerk. Je krijgt niet alleen hogere cijfers, maar het wordt ook makkelijker om je te concentreren en actief deel te nemen aan de les. Je zelfvertrouwen groeit door het spelen en beter worden in zo’n ingewikkeld spel als schaken.
Naast schoolse skills leer je ook belangrijke dingen die je vooruit helpen in je verdere leven. Creatieve oplossingen zoeken voor problemen die zich opeens stellen bijvoorbeeld, of omgaan met een tegenslag en toch de kracht vinden om verder te gaan. Je hebt uit het schaken ook geleerd om te allen tijde rustig te blijven, geduld te hebben en een doel te stellen. Allemaal vaardigheden die je nog goed van pas zullen komen in het dagelijks leven.
Leren schaken: wat heb je nodig?
Schaakbord: CheckMate® GrandMaster Series schaakspel
Boek: Schaken voor de jeugd – Sabrina Chevannes
Online les: Chessity
Online les: Chessity
Chessity
Chessity is een online programma waarmee je kind spelenderwijs zelfstandig leert schaken en zelfs toernooien op kindermaat kan spelen. Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.
Meer info hier.
Zeker ook lezen:
- Je tiener gaat uit: 9x goede raad voor jou als ouder
- Tieners opvoeden: deze boeken beantwoorden je vragen
- Redactrice Sara leest: ‘Het puberende brein’ van Eveline Crone
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!