Kinderen krijgen al in de lagere school een baksteen in de maag opgedrongen
Heb jij de schoolboeken van je kinderen al eens grondig bekeken? Uit onderzoek blijkt dat blanke kinderen meestal in een vrijstaande villa wonen, terwijl mensen met een migratieachtergrond veel vaker in de stad of een appartement worden afgebeeld.
Handboeken onder de loep
Veertien recente leermethodes nam Lien De Saegher onder de loep voor haar thesisonderzoek aan de KU Leuven (stedenbouw en ruimtelijke planning). De alumna wilde weleens weten hoe het wonen in Vlaanderen gepresenteerd wordt. Daarvoor bekeek ze zorgvuldig handboeken van allerlei vakken, zoals wereldoriëntatie, wiskunde en zelfs godsdienst.
Baksteen in de maag
Wat blijkt? Schoolboeken schetsen geen realistisch beeld voor de toekomst. Sterker nog: heel wat beelden zijn stereotiep en simpelweg achterhaald. Zo zijn net iets meer dan de helft van alle huizen die je in schoolboeken ziet vrijstaande woningen. Maar in realiteit is dat maar één op vier.
Het lijkt erop dat kinderen al op jonge leeftijd een baksteen in de maag opgedrongen krijgen. Bijna elk wiskundevraagstuk over oppervlakte gaat over een bouwgrond of een huis, maar nooit over een oud huis of een rijwoning dat opgeknapt moet worden.
De onveilige stad
Met een fijn stemmetje vertelde Karinus dat hij naar dit fantastisch dorp verhuisd was omdat de vervuiling in de stad te veel was geworden voor hem en zijn volledige familie. In het handboek Taalkanjers 5 vind je nog zo’n veralgemenend beeld terug: dat de stad onveilig en ongezond is.
Kinderen krijgen zo het idee dat de stad geen toffe plek is om kinderen groot te brengen. Maar heel wat steden doen er vandaag juist alles aan om het groener en aangenamer te maken. Zijn die inspanningen dan helemaal voor niets?
Het prestigieuze platteland
Wat nog opvalt is dat mensen met een migratieachtergrond veel vaker in de stad of in een appartement worden afgebeeld. Stereotiep, of realistisch? Dat maakt eigenlijk niet uit. Wel is het zo dat er neerbuigend over de stad of een appartement wordt gesproken, wat het denken over mensen met een migratieachtergrond stuurt. Het platteland lijkt zo alleen voor de witte klasse te zijn.
Voor lessen ruimtelijke orde blijft helaas geen tijd meer over. Toch zijn kinderen op jonge leeftijd al bezig met hoe ze later willen wonen. Daarom is het belangrijk om in de rest van de lessen een realistisch beeld over wonen te schetsen. In de schoolboeken, bijvoorbeeld.
MEER INTERESSANT NIEUWS:
- Voor het eerst naar school: instapklasje of mengklasje?
- Zo moedig je je kind aan om meer te vertellen over school
- Help, mijn kind is schoolmoe: onze experts geven tips voor ouders
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief (onderaan de homepage) om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!