Onzekerheid bij pubers: hoe kun je helpen?
De puberteit is een interessante, maar zeker ook uitdagende periode. Voor jou als ouder, en niet in het minst voor je puber zelf. Er doen zich grote veranderingen voor, waardoor heel wat kinderen gaan twijfelen aan zichzelf. Merk je onzekerheid bij je puber(s)? En hoe kun je ze helpen?
Waarom zijn veel pubers onzeker?
Als je kind kleiner was, speelde jij als ouder de belangrijkste rol in zijn leven. Je was het grote voorbeeld en stond ook steeds voor hem klaar. Eens je tiener in de puberteit komt, winnen de vriendschappen aan belang. Jouw rol is nog lang niet uitgespeeld, maar de focus ligt nu voornamelijk bij de leeftijdsgenoten. Zijn zoals de vrienden, dat vinden ze belangrijk in deze fase van hun leven. En dan begint er ook vaak onzekerheid bij pubers op te duiken…
Er wordt veel van je tiener verwacht, en al zeker door zichzelf. Voldoen ze niet aan die verwachtingen, dan duikt er onzekerheid op en geloven ze dat ze niet goed genoeg zijn.
Terwijl je kind misschien met de vingers in de neus door de lagere school danste, wordt het in het middelbaar een stuk serieuzer. Die nieuwe omgeving, met strikte regels en afspraken kan je tiener doen twijfelen. Kan ik dit wel? Ben ik goed genoeg?
De vriendengroep betekent alles voor tieners. Ze willen graag zijn zoals de rest, maar net op dat moment verandert het puberlichaam en spelen de hormonen op. Tieners vergelijken zichzelf niet enkel met leeftijdsgenoten, maar zijn ook gevoelig voor alles wat ze zien op sociale media. Deze ideaalbeelden werken die onzekerheid nog meer in de hand.
Herken de gevoelens
Als ouder is het niet altijd makkelijk om die onzekerheid te herkennen. Het is normaal dat je tiener in deze periode wat meer afstand neemt, en liever met vrienden praat dan met jou als ouder. Maar ook wanneer er weinig wordt gezegd, kun je bepaalde signalen opvangen.
- Is je kind kritisch, voor zichzelf en/of anderen?
- Praat je kind vaak negatief over zichzelf of roddelt hij over de rest?
- Kan hij overdreven dramatisch doen?
- Zoekt hij constant aandacht, vaak op een negatieve manier?
- Gaat hij zich brutaal opstellen of zich stoerder voordoen dan hij is?
- Is hij bang om fouten te maken?
- Sluit hij zich af van de buitenwereld?
Wat kun je doen om onzekere pubers te helpen?
Als ouder wil je dat je kind zich goed voelt. Het zelfbeeld en het zelfvertrouwen van tieners opkrikken kan best uitdagend zijn. Het kan zijn dat je puber door negatieve ervaringen bepaalde dingen of situaties gaat vermijden. Hierdoor komt hij in een negatieve spiraal terecht en wordt de onzekerheid enkel groter. Hoe kun jij helpen?
1. Door in verbinding te blijven
Communiceren met je tiener is niet altijd evident, maar toch moet je laten voelen dat je er bent voor hem of haar. Wil je puber praten, maak dan voldoende tijd, toon interesse en laat de communicatie open. Probeern niet direct te oordelen en toon bezorgdheid. Wees in de eerste plaats blij dat ze hun gevoelens en ervaringen met je delen.
2. Door complimentjes te geven
Onthoud dat je tiener door een lastige periode gaat. Het helpt niet om constant te blijven vitten op wat verkeerd loopt. De leeftijdsgenoten, de sociale media en ook zij zelf zijn al streng genoeg. Probeer het positieve te benadrukken, geef hen verantwoordelijkheden, en voldoende positieve feedback en complimentjes.
3. Door hulp te zoeken
Heb je het gevoel dat je je puber niet kunt helpen en dat hij werkelijk in een negatieve spiraal terecht is gekomen? Wees dan zeker niet te bang om (professionele) hulp te zoeken.
Bronnen: ouders.nl, jmouders.nl, cjg043.nl, cjgleiden.nl
Meer tips voor tieners:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!