Op vakantie zonder kinderen: “Het is geen wondermiddel voor je relatie”
Heerlijk tot rust komen en écht tijd maken voor elkaar. Ook koppels met kinderen kiezen steeds vaker voor een adult only vakantie om even uit de dagelijkse stress te ontsnappen en te werken aan hun relatie. “We mogen niet te veel verwachten van zo’n vakantie, het is geen wondermiddel voor je relatie”, zegt relatietherapeute Greet Huybregts.
Geen jengelende kinderen in het restaurant, geen kindermuziek die door de boxen knalt aan het zwembad en even geen stress en verantwoordelijkheden voor jullie als ouders. Een adult only vakantie klinkt als de perfecte formule om helemaal tot rust te komen, écht tijd te maken voor elkaar en jullie relatie nieuw leven in te blazen. Maar klopt dit wel?
Adult only: op vakantie zonder kinderen
Waarom worden vakanties zonder kinderen steeds populairder denk je?
Relatietherapeute Greet Huybregts: “Ik denk dat onze maatschappij daar nu meer ruimte voor geeft. Vroeger ging het er op dat vlak veel traditioneler aan toe: je trouwde, je kreeg kinderen waarvoor je zorgde en je ging werken. Nu komt, naast de identiteit als ouder, ook de identiteit als koppel meer naar voor. Meer tijd voor elkaar maken en je eigen ding doen, dat kan perfect tijdens zo’n adult only vakantie. Ga je met het gezin op vakantie, dan willen we als ouders maar een ding: dat de kinderen het goed hebben. En dan nemen we de Plopmuziek en het gespetter en lawaai aan het zwembad er graag bij.
Wil je echter volledige rust, dan kan een adult only vakantie zeker een optie zijn. Dat betekent niet dat je niet van (je) kinderen houdt, maar dat je nood hebt om even weg te zijn uit het dagdagelijkse leven, met al zijn uitdagingen. De moderne maatschappij komt met heel wat verwachtingen, waardoor we er niet meer in slagen om tijdens het jaar die rust te vinden. We moeten het goed doen op het werk, de beste ouders zijn, een interessant sociaal leven hebben, etc. De kans is groot dat het tempo doorheen het jaar gewoon te hoog ligt.”
Is rust cruciaal om te werken aan je relatie?
“Als je op vakantie bent zonder dat er kinderen aanwezig zijn, dan valt alle verantwoordelijkheid en stress weg. Dan hoef je niet te zorgen voor en kun je doen waar je zelf zin in hebt. Je kunt je volledig focussen op je identiteit als persoon én als koppel. Je kunt bovendien vrij spreken, zonder dat je je moet inhouden voor de kinderen. Dat praten is het allerbelangrijkste als je écht aandacht wilt hebben voor je relatie, of eraan wilt werken. Maar naast praten mag je ook niet vergeten te luisteren, wat niet zo makkelijk is als het lijkt.
Op vakantie voelt het even aan zoals in de tijd voor de kinderen er waren. Deels door de stress en de ouderrol die wegvalt, maar ook door de nostalgie.
Een vakantie is ook ideaal om samen leuke dingen te doen, of net iets te kiezen waarvan je weet dat de ander het fijn vindt. Echt als koppel naar buiten treden kan de band tussen jullie ook versterken. Hand in hand lopen bijvoorbeeld. Uiteraard leent zo’n adult only vakantie zich ook perfect voor lichamelijk contact en intimiteit. Dat gaat van elkaar eens voorzichtig aanraken tot seks hebben. Je hoeft geen rekening te houden met dunne muurtjes in een bungalow of een gedeelde hotelkamer. Er is veel meer ruimte voor spontaniteit.
Het voelt terug een beetje aan zoals in de tijd voor de kinderen er waren. Dat heeft ook te maken met de stress en de rol van ouder die eventjes wegvalt, maar ook met de nostalgie naar hoe jullie waren in het begin. Je ontdekt opnieuw dingen die misschien naar de achtergrond gedreven waren door de sleur van het dagelijks leven. Dat alles kan voor vlinders zorgen. Maar ook als dat niet het geval is, hoef je niet meteen te panikeren. Het is nu eenmaal een feit dat we evolueren, als persoon, maar ook als koppel. In de relatietherapie zeggen we dat we verschillende huwelijken na elkaar aangaan met dezelfde partner.”
Helpt het om terug te gaan naar een plek waar jullie goede herinneringen aan hebben?
“Dat hangt natuurlijk van koppel tot koppel af, maar op zich is het een fijn idee, om plekken op te zoeken waar goede herinneringen aan vasthangen. Jullie eerste reis herbeleven bijvoorbeeld.”
Niet alleen maar voordelen
Kun je ook te veel tijd doorbrengen met elkaar?
“Veel tijd samen doorbrengen op vakantie biedt enorm veel mogelijkheden, maar het kan ook confronterend zijn. Die dagdagelijkse routine, waar je uit wilt ontsnappen, die biedt ook houvast. Je hoeft niet met de moeilijke dingen bezig te zijn en kunt ergernissen uit de weg gaan. Die confrontaties kun je op vakantie, als je 24/7 samen bent, niet vermijden. Ik merk dat ook als relatietherapeut. Na vakanties en verlengde weekends krijg ik de meeste aanmeldingen.”
Als het pittig blijkt op vakantie, hoe ga je er dan mee om?
“In eerste instantie moet je het benoemen. Het is moeilijk, of we maken steeds ruzie. Het is geen oplossing om ervan weg te lopen en afleiding te zoeken in andere dingen. Het klinkt voor de hand liggend, maar je moet er echt over praten, met een open hart. Dat op zich kan al heel kwetsbaar zijn, zeker als je aanvoelt dat het even niet goed gaat. Sommige dingen komen misschien op een andere manier binnen dan je verwacht had. Probeer dit niet meteen als een verwijt te zien en geef er niet te veel gewicht aan.
We kunnen niet kiezen wat onze liefdestaal is, maar het is wel belangrijk om die van elkaar te kennen
Het is nu eenmaal vaak zo dat mensen een verschillende liefdestaal hebben en daar staan we te weinig bij stil. Stel je voor dat jouw liefdestaal complimentjes krijgen is, terwijl jouw man het liefst praktische dingen voor je doet, helpen in het huishouden bijvoorbeeld, en zo laat zien dat hij van je houdt. Jij trekt je mooiste kleren aan en maakt je op. Maar in de plaats van je te overladen met complimentjes, is je man aan het stofzuigen. Door te zorgen voor een proper huis wil hij je de nodige rust bieden, en dat is zijn manier van te laten zien dat hij je graag ziet. We kunnen niet kiezen wat onze liefdesstaal is, maar het is wel belangrijk om die van elkaar te leren kennen, en daar op in te zetten.
Het begint met nieuwsgierig zijn naar jezelf, want je kunt niet verwachten dat je partner in jouw hoofd kan kijken. Wees ook nieuwsgierig naar je partner, alsof je hem voor de eerste keer hoort. Dat ga je pas écht horen wat zijn liefdestaal is.”
Verwachten we te veel van een vakantie zonder kinderen?
“Een vakantie is natuurlijk geen wondermiddel voor je relatie, ook niet als er geen kinderen in de buurt zijn. Op een bepaald moment moet je misschien toegeven dat je externe hulp nodig hebt. Pas op, dat is niet makkelijk, want de drempel voor relatietherapie is voor velen nog erg hoog-“
Geven we te snel op vandaag de dag?
“Dat zou ik niet durven zeggen. We hebben vandaag de dag de vrijheid om uit elkaar te gaan en soms is dat gewoon de beste oplossing. Maar als je voelt dat er nog iets zit waarvoor je je best wilt doen, dan zou ik zeker therapie een kans geven. We vergeten het soms, maar liefde is werken. Onze partnerrelatie is potentieel de langste relatie in ons leven.
Onze partnerrelatie is potentieel de langste relatie in ons leven. Maar we evolueren, en dus moeten we elkaar telkens opnieuw een beetje leren kennen.
Ik zei het al, dat we verschillende huwelijken met dezelfde persoon na elkaar kunnen aangaan. Het leven is niet meer hetzelfde als toen we elkaar net leerden kennen, maar wijzelf zijn ook geëvolueerd. Dat moet je aanvaarden, en eigenlijk niet je elkaar steeds opnieuw een beetje leren kennen. Zo’n vakantie kan hiervoor het perfecte moment zijn.”
Terug naar de dagelijkse realiteit
Welke dingen neem je best mee uit die vakantie zonder kinderen naar het dagelijks leven?
“Je hoeft echt geen grote uitstappen te doen, maar kom elkaar doorheen de dag tegen. Het gaat om bewust investeren in elkaar als koppel, om koppeleigen gedrag en de exclusiviteit ervan. Zeg goedemorgen, kijk elkaar écht aan, geef elkaar een zoen of een knuffel als je vertrekt of thuiskomt. Eet samen en vertel over je dag. Wees nieuwsgierig naar elkaar. Want je kunt zo hard je best doen, als dat niet hetgene is dat je partner nodig heeft is dat dubbel frustrerend. Ga op zoek naar wat de exclusiviteit is in jullie partnerrelatie. Dat kan een beetje zoek geraakt zijn doorheen de jaren.
Focus niet enkel op het negatieve, maar benoem ook waar jij deugd van hebt of wat je positief vindt aan je partner
Onze relaties beginnen met een shot van hormonen, dat ervoor zorgt dat je lang genoeg bij elkaar blijft om je voort te planten. Maar na een tijdje zijn die hormonen weg. Dan gaat het niet meer vanzelf en moet je werken en nieuwsgierig blijven naar elkaar.
Tot slot nog een belangrijke tip: als je ergens deugd van hebt, of je vindt iets positief aan je partner, durf dat ook te benoemen. Dat kan iets heel klein zijn en voor iedereen anders. Het is dus belangrijk om niet enkel op het negatieve te focussen, maar ook die positieve feedback heel concreet te geven. Uiteraard ken je elkaar, maar je verandert en de omstandigheden veranderen. Het is dus een kwestie om elkaar telkens opnieuw te leren kennen. En als een adult only vakantie daarmee kan helpen, waarom dan niet?”
Met dank aan Greet Huybregts.
Meer (relatie)tips voor ouders:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!